Poziv za podnošenje prijedloga projekata: Promocija medijske i informacijske pismenosti u malim gradovima i ruralnim područjima

Fondacija za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” upućuje poziv za podnošenje prijedloga projekata čiji je cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) da doprinesu očuvanju i zaštiti slobode medija i pluralizma na Zapadnom Balkanu. Ovaj poziv za podnošenje prijedloga projekata je dio regionalnog projekta.

SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija, koji se uz podršku Evropske unije realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Poziv za podnošenje prijedloga projekata je otvoren za organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini koje se bave programima za medije, obrazovanje, ljudska prava i rodnom ravnopravnošću. Prednost će imati projekti u kojima postoji partnerstvo sa drugim organizacijama civilnog društva. Ukupan iznos koji je dostupan u okviru ovog Poziva za podnošenje prijedloga projekata je 36,000 eura.
Grant koji se traži mora iznositi između minimum 3,000 i maksimum 9,000 eura. Kofinansiranje projekta od strane podnosioca prijedloga projekta (ili partnera) nije obavezno. Vrijeme trajanja projekta mora biti između 9 i 18 mjeseci.   Projektne aktivnosti primarno moraju da se sprovode u manjim gradovima i ruralnim oblastima. Proces apliciranja uključuje dvije faze: 1) Predaja, evaluacija i izbor Koncepata prijedloga projekata (otvoren poziv)2) Predaja, evaluacija i proces odabira Potpunih prijedloga projekata (zatvoren poziv)
Rok za podnošenje Koncepata prijedloga projekata je 7.10.2020. do 23:59h.
Aplikacije treba poslati elektronskim putem na sljedeću e-mail adresu: grantovi@media.ba
Pitanja o ovom pozivu za podnošenje prijedloga projekata se mogu slati isključivo na: grantovi@media.ba najkasnije do 2.10.2020. do 16:00h Informativni sastanak o ovom pozivu za podnošenje Koncepata prijedloga projekata će biti održan 14.9.2020. na platformi Zoom u 11:00 sati.
Registracije su obavezne putem ovog linka. Detaljne smjernice za aplikante su dostupne ovdje.
Aplikacioni formulari:
1. Aplikacioni formular – Opis projekta (Word)
2. Izjava podnosioca prijedloga projekta (Word)
3. Ovlašćenje partnera (Word)
Sljedeći dokumenti su informativne prirode i ne trebaju se slati uz aplikaciju:
1. Nacrt ugovora o podgrantu
2. Nacrt formulara za podnošenje narativnog izvještaja
3. Nacrt formulara za podnošenje finansijskog izvještaja
Objavljeno 7.9.2020.Regionalni program “SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija” uz podršku Evropske unije implementiraju partnerske organizacije SEENPMAlbanski medijski institutMediacentar SarajevoKosovo 2.0Institut za medije Crne GoreMakedonski institut za medijeNovosadska novinarska školaMirovni institut i Bianet.
(media.ba)