Poznavanje pravosuđa je osnovno znanje koje treba imati svaki građanin

Saradnja mladih i pravosudnih institucija i otvorenost ovih instutucija prema mladima od velikog je značaja za reformu pravosuđa i za vraćanje povjerenja mladih u pravosuđe. O ovom svjedoči i projekat “Mladi za vladavinu prava- Lab”, kojeg finansira Evropska unija, a zajedno implementiraju udruženje Ja bih u EU Sarajevo i ORC Tuzla.

Mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, okupljeni u četiri tima, su se takmičili u simulaciji suđenja s ciljem da spoznaju sve aspekte pravosudnog postupka, važnost jednakog pristupa pravosuđu i da vide konkretno šta znači samo nešto kazati a šta to isto dokazati na sudu. Uz saradnju sa Udruženjem žena sudija BiH, simulirana suđenja su reflektovala situacije u stvarnim sudnicama.

Pobjednički tim simulacije suđenja

Nakon polufinala koji su održani u Banja Luci i Mostaru, dva najbolja tima, iz Sarajeva, Gračanice, Zenice, Banja Luke, Visokog, Laktaša, Bosanske Otoke, Cazina, uz mentore (pravne eksperte), su u finalnom suđenju pokazali izuzetan napredak, volju za novim znanjima i odličan takmičarski duh.

Takmičari Maša Fazlić, Amna Kahrić, Damir Mahmutović, Albertina Monse- Šutalo i Ljiljana Trifunović, predvođeni mentorom Stefanom Ostojićem, odnijeli su pobjedu u finalu. Pobjednici dolaze iz Sarajeva, Banja Luke i Zenice.

Projekat  je pružio priliku mladima da se, kroz različite aktivnosti, poput produkcije videa, snimanja edukativnih modula i kratkih priča, organizaciju konferencija i simulacija suđenja, upoznaju sa vladavinom prava i uvide koliko je bitna za njihov svakodnevni život. „Kroz projekat smo upoznali mlade entuzijaste i osobe koje žele da uče i uključe se u buduće procese reformi pravosuđa, istakla je projektna menadžerica projekta Mladi za vladavinu prava –Lab“, Lara Sutović.

Takmičarke tima jedan

„Projekat simulacije suđenja je odlična prilika za sve mlade ljude koji se žele upoznati sa sistemom pravosuđa, te razviti govorničke sposobnosti, kritičko razmišljanje i doprinjeti jačanju vladavine prava generalno. Kao student prava, posebno mi je bilo važno praktično primijeniti ono što sam naučila. Preporučujem ovaj program svim mladim ljudima, bez obzira da li studiraju pravo ili ne, jer poznavanje pravosuđa je osnovno znanje koje treba imati svaki građanin. Pravosudni sistem je tu zbog nas i mi trebamo biti upoznati kako zaštiti svoja prava u svakom aspektu naseg života. Naš tim osvojio je prvo mjesto u ovogodišnjoj simulaciji. Drago mi je sto sam imala priliku upoznati ljubitelje prava iz cijele Bosne i Hercegovine i učiti od izvrsnih advokata i sudija. Posebno sam sretna na pohvali za najbolji pojedinačni nastup, zbog kojeg ću učestvovati na finalnoj debati“, istakla je članica pobjedničkog tima Maša Fazlić.

Takmičari drugog tima

Budući mladi pravnici, kao i oni koji nisu dio ove branše, istakli su da je učešće u projektu bilo veliko iskustvo koje im je omogućilo da na praktičan način spoznaju težinu posla nosilaca pravosudnih institucija. Istakli su da su stekli divna prijateljstva, te da se nadaju da saradnja neće stati na ovom, kao i da će biti još projekata ove vrste.

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi