Pozorište lutaka Mostar u Banjoj Luci dobilo nagradu za kolektivnu animaciju

Pozorište lutaka Mostar u Banjoj Luci dobilo nagradu za kolektivnu animaciju
Priznanje im je dodijeljeno je za uloge u predstavi “O nježnosti”, nastaloj prema ideji i u režiji Ines Pašić. Ovo je već šesta značajna nagrada koju je osvojila ova predstava na tri festivala na kojima se do sada takmičila.
Inače, ovaj banjalučki festival je jedna od najznačajnijih međunarodnih festivalskih smotri lutkarstva u cijelom regionu, a Pozorište lutaka Mostar je svojim predstavama zaslužilo da bude njegov redovni učesnik. Ove godine u konkurenciji je bilo dvanaest predstava iz osam evropskih zemalja, a osim visokih ocjena Stručnog žirija ovu predstavu je burnim aplauzom ispratila i oduševljena banjalučka publika.
Pozorište lutaka uskoro sa predstavom “O nježnosti” odlazi u Novi Sad na festival, sa kojim će biti povezano i gostovanje u Subotici.
Nakon toga, već sredinom sljedećeg mjeseca, izabrani su da učestvuju na međunarodnom festivalu pozorišta za decu “Zlatna iskra” u Kragujevcu, ovoga puta sa već višestruko nagrađivanom predstavom “Bajka o izgubljenom vremenu” u režiji Tamare Kučinović.
(klix.ba)