Predložena obustava nastave u FBiH zbog coronavirusa

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine predložit će da se nastava u osnovnim i srednjim školama te fakultetima u FBiH obustavi na dvije sedmice od četvrtka, 12. marta.


Kantonalni sindikati u FBiH traže već duži period obustavu nastave, a predložili su da se, zbog novonastale situacija u vezi širenja korona virusa, nastava izvodi online putem.
Kako je ranije obrazloženo iz nadležnih ministarstava online nastava se izvodi za učenike od V do IX razreda osnovnih i od I do IV razreda srednjih škola, dok za učenike od I do IV razreda osnovnih škola profesorica razredne nastave daje upute putem viber grupe. Ovako organizovana alternativna nastava smatra se kao redovno održana i ne bi se nadoknađivala.
Na području cijele BiH za sada ima sedam potvrđenih slučajeva, a pod zdravstvenim nadzorom su 384 osobe. Prema riječima ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića, zaražene osobe iz Zenice su bile odgovorne i nisu bile na velikim skupovima već su bile u kućnoj izolaciji.
Kako je rekao Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva, Svjetska zdravstvena organizacija je poslala još 1.000 testova, a do kraja sedmice se očekuje još 500 testova. Za sada su testirane 32 osobe.
Kada je riječ o respiratorima koji su potrebni u svrhu liječenja, Mandić je naveo kako FBiH ima 141 respirator što smatra da je sasvim dovoljno u ovoj situaciji jer su oni, kako je rekao, potrebni samo za teško oboljele pacijente.
Apelovali su na građane da prijave osobe koje su se vratile iz zemalja visokog rizika, a nisu se same prijavile.
Istaknuto je kako se u kliničke centre u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu smještaju samo osobe koje su teže oboljele, dok se lakši slučajevi šalju u izolaciju.
S obzirom da se očekuje novi val migranata s toplijim vremenom, Čerkez je rekao kako su spremni za njihov dolazak u epidemiološkom smislu te da će reagovati.

Izvor: ba.n1info.com