Predstavljamo vam pobjednike nagradnog konkursa – Vizija mira u Bosni i Hercegovini

Tokom mjeseca septembra u  sklopu projekta Citizens Against Terrorism bio je otvoren nagradni konkurs za najbolju priču, fotografiju, stripovi i druge vidove umjetničkog izražaja na temu “Vizija mira u Bosni i Hercegovini”!

Na našu e-mail adresu pristigao je veliki broj odličnih radova, fotografija i tekstova koji odgovaraju na zadanu temu, a predstavljamo vam pobjednike.

Vizija mira u Bosni i Hercegovini

Halilović Alma


Bez obzira koliko mnogi govorili da mi djeca i mladi ne razumijemo se u politiku i ostalo sve što se dešava u našoj lijepoj BiH ili da ne želimo da znamo kao to nas ne interesuje, e pa varate se. Mi djeca a i stariji od mene mi sve vidimo i čujemo šta se radi, al nas djecu i mlade niko ne čuje, i kad govorimo možda smo previše tihi, ili vi u foteljama što sjedite ste gluhi pa nas ne čujete, a možda će te nas čuti kad nas bude skroz malo. Al tad će biti kasno jer svi će otići. Mi imamo viziju i zelju za mir i ostanak u BiH. Nas mlade ne zanima koje kakve nacionalnosti, nit boja kože jer svi imamo istu želju za ljepšu, bolju, sigurniju BiH. Dopustite mladima samo jednu godinu da sjednu u vaše fotelje, na vaša radna mjesta jer mladi imaju nadu, želju i volju da sačuvaju mir i ostanu u našoj lijepoj BiH.
Autor:Melisa Jusić, učenica 7. razreda

Arnela Šabanović

Moja vizija mira na prvoj fotografiji jesu ustvari čovjek i priroda u
skladu i harmoniji a danas je to postao rijedak prizor jer čovjek
sve više iskorištava i uništava prirodu. Fotkana je u Kaknju na
obroncima u blizini sela Brnj.

Na drugoj fotografiji su dvije predivne djevojčice iz mog komšiluka koje uprkos svojim različitostima znaju voljeti i prihvataju jedna drugu a to je prikazano ogromnim osmjesima i velikim zagrljajom.

Na trećoj fotografiji su prikazane dvije vjerske ustanove iz dvije različite
religije što nam u suštini govori koliko je naša Bosna i Hercegovina
multikulturalna i koliko je neophodno da očuvamo tu multikulturalnost
jer ona doprinosi zajedničkom miru i blagostanju.

Mirza Halilčević 

 
1. prva fotografija je vista gospodina Martin Luter Kinga i kako znamo on je sibol otpora protiv zla.nepravde i odrzanja necijeg sna smatram da nas sve ljude bezobzira na vjersku pripadnost kako u evropi tako i u nasoj Bosni i  Hercegovini treba ujedinit san za bolje sutra i svjet bez diskriminacije i nepravde.

 
 
 
2. Let  ptice sam znak goluba je mir nosilac mira i boljeg sutra ova fotografija govori kako svi mi u Bosni trebamo biti slobodni i da nasa djela i rijeci  kao golubova krila lete slobodno kroz citavu nasu domovinu.
 
 
 
 
Iskrene čestitke našim pobjednicima! 
 
VIŠE O PROJEKTU:
CAT (Građani protiv terorizma) je inicijativa mladih iz Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Brčko i Tuzla) okupljenih oko ideje da na društvenim mrežama daju svoj doprinos u izgradnji mira i borbi protiv radikaliziranja društva, koje vodi u nasilni ekstremizam i terorizam.
Svoju popularnost dugujemo našim protagonistima, mačkama, koje svoja razmišljanja dijele sa širokim auditorijumom BH javnosti – te su samo tokom prošle godine uspjele dopreti do preko 2 miliona različitih korisnika sa sadržajem koje su osmislile i podijelile sa njima. U trenutku pisanja teksta, ova inicijativa je najveća internet inicijativa za mlade u Bosni i Hercegovini. Na njoj radi 10 mladih, koji ne samo da dolaze iz različitih sredina iz BiH, već su i različiti profili studenata i mladih ujedinjeni oko zajedničke ideje da mačke mogu graditi mir u Bosni i Hercegovini.
Pored aktivnog života na društvenim mrežama, mačke se trude da svoje znanje, iskustva i motivaciju za kontinuiran rad na gradnji mira u Bosni i Hercegovini prenesu i kroz organizaciju raznih aktivnosti, uglavnom usmjerenih ka mladima. Do sada su realizovani treninzi i edukacije za mlade iz Viteza, Foče, Brčkog, Tuzle, Srebrenika, Živinica i Zvornika, koji su po uzoru na naše mačke osmišljali i kreirali svoje kampanje na društvenim mrežama za svoje lokalne zajednice. U budućnosti planiramo organizovati još mnogo sličnih aktivnosti, a jedna od njih koja nas očekuje u novembru jeste i dvodnevni događaj/festival mira u Tuzli – MAČKOGRAD.
Svoj doprinos i podršku, najjednostavnije možete dati prateći nas na našim stranicama:
FB ( http://www.facebook.com/CATBiH),
WEB-u ( https://www.catbih.ba ) i
Instagramu (https://www.instagram.com/citizensagainstterrorism/)
ili angažujući se u pravljenju sadržaja (meme, video, fotografija, tekst, priča itd.) koje će naše mačke nesebično podijeliti sa širokim audotorijumom u BiH i regionu!