Prezentacija studije o studentskoj praksi: Preporučena dva modela za BiH

U okviru projekta „Studentskom praksom brže do posla“ koji finansira Evropska unija, danas je održana online prezentacija studije pod naslovom „Studentska praksa u zemljama Evropske unije-prijedlog modela za Bosnu i Hercegovinu“
Studija predstavlja presjek iskustava prakse u pet zemalja Evropske unije, uređenosti prakse kod poslodavaca i povezanosti sa sistemima visokog obrazovanja, te uključuje preporuku dva modela koja se mogu najbolje primjeniti u BiH i koji su prilagođeni društvenim i tehničkim naukama.

Praksa kod poslodavca postaje sve važniji aspekt u programima visokog obrazovanja koje je prepoznala Evropska unija te osigurala Preporuku za uvođenje kvalitetne prakse u visokom obrazovanju. Studenti kroz praksu kod poslodavca stiču značajno iskustvo koje im osigurava lakšu tranziciju na tržište rada, bolju dugoročnu zapošljivost, a istovremeno pomaže boljoj saradnji visokoškolskih institucija i poslovnih subjekata” – istakla je Nina Branković, autorica studije i dodala da su predloženi modeli prakse prilagođeni socio-ekonomskom kontekstu BiH i napravljeni uz konsultacije sa akademskom zajednicom, poslovnim sektorom, stručnim udruženjima i mladima.
Učesnici iz BiH koji su bili uključeni u online prezentaciju i diskusiju, imali su priliku čuti koji su to zahtjevi stavljeni pred bh. sistem visokog obrazovanja, poslodavce ali i studente i prijedloge kako najbolje organizovati održavanje redovne studentske prakse.
„Studentska praksa je neophodna i važna za studente jer imaju mogućnost da teorijsko znanje stečeno kroz studiranje primjene u praksi. Pored toga omogućava im da konstantno nadograđuju svoje znanje i da se na taj način bolje pripreme za tržište rada“– rekla je Elma Baručija, učesnica u diskusiji, te je prenijela svoja iskustva sa studentske prakse.
U narednom periodu će se u okviru ERSE mreže koja je osnovana u okviru projekta Studentskom praksom brže do posla, zagovarati uvođenje modela studentske prakse koji su predloženi u studiji…  „..Upravo stoga jer su u izradi ove studije aktivno učestvovali brojni predstavnici studenata i mladih, akademske i poslovne zajednice koji su svi povezani u ERSE mrežu (Edukacija-Reforma-Sigurnost-Egzistencija). Mladi ljudi u BiH zaslužuju visokoškolsko obrazovanje koje se temelji na najboljim iskustvima i praksama EU koje im se kroz ovu studiju i aktivnosti ERSE mreže omogućavaju”– objasnila je voditeljica projekta, Diana Šehić, ispred udruženja „Prava za sve“ koje uz UG Budućnost implementira projekat.
[1] ­Vijeće Evropske unije je 2014. godine usvojilo preporuku o kvalitetnom okviru za pripravništvo koje se u skladu sa sugestijama Odjela za obrazovanje mogu primjeniti i na praksu studentata kod poslodavaca tokom studiranja.
(hoću.ba)

Posljednji postovi