Prezentirana platforma „Prepoznaj.ba“ – Prevencijom do suzbijanja govora mržnje na Internetu

Danas je na online prezentaciji predstavljena platforma www.prepoznaj.ba koja je nastala u okviru projekta „Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima.“ Pred oko 150 učesnika koji su pratili prezentaciju, o platformi koja ima za cilj detekciju govora mržnje i edukaciju korisnika da prepoznaju govor mržnje i prijeteće sadržaje na Internetu govorili su njeni kreatori i korisnici. Projekt finansira Evropska unija uz podršku Hedayah, a provode ga Udruženje „Ja BiH u EU“ i „Centar za sigurnosne studije BiH“.

Sanita Hadžović iz Centra za sigurnosne studije BiH je upozorila kako većina korisnika ne provjerava sadržaje na koje naiđu na Internetu i istakla je kako je važno da se uspostave platforme poput prepoznaj.ba koje će podići nivo svijesti o ovom problemu. Platformu je ocijenila vrijednom kako za korisnike tako i za sigurnosne agencije kojima može poslužiti kao vrijedna baza podataka.
O praktičnoj i upotrebnoj vrijednosti platforme prepoznaj.ba govorio je i Admir Malagić iz Ministarstva sigurnosti BiH, koji je istakao kako su Internet i društvene mreže postali glavni nosioci govora mržnje, ali i ozbiljnijih opasnosti poput radikalizacije i regrutovanja osoba za učešće u ekstremističkim poduhvatima. „Sigurnosne agencije se ovim problemom bave tek kad on bude pretočen u konkretnu opasnost, ali je trend da sve više napora ulažemo u prevenciju. Zato je bitno učešće nevladinog sektora i civilnog društva, naročito u prevenciji, jer se sigurnosne agencije ne mogu same nositi sa ovim problemom,“ rekao je Malagić.
Platforma prepoznaj.ba je izrađena na modernim tehnološkim osnovama koje štite identitet i privatnost svih osoba koje joj doprinose, a omogućavaju jednostavno korištenje svima onima koji će se njom služiti. Tokom projekta, jedanaest mentora i osamdeset monitora medijskih sadržaja je obučeno da odabiru i analiziraju sumnjive sadržaje na osnovu ključnih riječi i da rezultate postave na platformu.
Ukupno je analizirano oko 14,000 pregledanih tekstova, postova i komentara sa četiri različita društvena medija, što je pokazalo širok i ozbiljan pristup materiji, ali i stvorilo bogatu bazu podataka od koristi za građane i institucije države. „Ovaj projekt doprinosi boljoj sadašnjici, ali njegova prava vrijednost će se očitovati tek u budućnosti,“ kazao je kreator platforme Amer Sikira.

Sami učesnici potvrđuju kako je platforma prepoznaj.ba jako praktična i jednostavna za korištenje. Prema riječima mentorice Sofije Tovarović, mladi koji su učestvovali u monitoringu medijskih sadržaja su pokazali neočekivano visoku zainteresiranost i ozbiljan pristup, te se projekt može smatrati uspješnim budući da je tokom njega skoro stotinu učesnika od najboljih eksperata obučeno da prepoznaju govor mržnje i radikalizirajuće sadržaje u internetskom prostoru. Kristina Gadže, jedna od najbolje ocijenjenih učesnica, monitorima je kazala kako je velika prednost projekta u tome što je teorijsko učenje bilo praćeno zanimljivim praktičnim radom. „Potrebno je puno borbe na ovom planu i očito je kako nedostatke u formalnom obrazovanju potrebno nadopuniti kroz ovakve projekte,“ rekla je Kristina.
„Gotovo stotinu učesnika koji su obučeni tokom projekta neće raditi samo na prepoznavanju govora mržnje online. Njihov doprinos podizanju medijske pismenosti i kritičke recepcije sadržaja na Internetu će se itekako osjetiti u njihovim lokalnim zajednicama,“ zaključila je Azra Selimović, voditeljica projekta ispred Udruženja „Ja BiH u EU“.
Prezentacija je završila proglašenjem najaktivnijih monitora i dodjelom prigodnih nagrada.