Pridruži nam se na info sesiji u Travniku

Interesuje te koja prava imaš kao mlada osoba? Koje su to obaveze vlasti prema mladima? Želiš da saznaš kako se mladi ljudi u Bosni i Hercegovini mogu organizovati?
Ukoliko je tvoj odgovor DA onda je ovo prilika za tebe – Upoznaj svoja prava!

Vijeće mladih Federacije BiH, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH ti nude priliku da budeš dio jednodnevnih info sesija i da kroz druženje i učenje upoznaš svoja prava. Danas upoznaj svoja prava, a već sutra kreiraj zajednicu po svojoj mjeri jer fakat je vakat za mlade!
Tokom događaja imat ćeš priliku saznati više o:

  • zakonskim rješenjima u oblasti mladih i omladinskog organizovanja
  • organizovanju i funkcionisanju omladinskih organizacija i krovnih tijela mladih u BiH
  • načinima za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka
  • načinima pristupanju informacijama od javnog interesa

Poziv je namijenjen za:

  • mlade osobe sa područja BiH (od 15 do 30 godina starosti)
  • predstavnike lokalnih omladinskih organizacija
  • predstavnike lokalnih vijeća i savjeta mladih

Krovne organizacije mladih organizuju seriju info sesija, i naredni događaj ovakvog tipa biće organizovan u Travniku, 22. maja 2021. godine.
Radi se o regionalnim događajima, te će prioritet pri selekciji kandidata imati osobe iz sljedećih općina/gradova: Čelinac, Istočni Drvar, Mrkonjić Grad, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo, Jezero, Kupres, Bugojno, Busovača, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik, Zenica, Vitez, Usora, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad.
Poziv za prijavu  ostaje otvoren do 20.05.2021.g. 15:59h, te će informacije o selektovanim učesnicima biti saopštene u danu nakon zatvaranja prijava. Prijaviti se možete kroz formu dostupnu na sljedećem LINKU.
Vrijeme početka info sesije je 10:00h u subotu, 15. maja, a očekivani završetak u 16:30 istog dana.
Odabrani kandidati će biti informisani o selekciji, te tehničkim detaljima info sesije (tačna lokacija smještaja i događaja, agenda, i ostale tehničke informacije)
Troškove puta, smještaja i hrane pokrivaju organizatori.
Ovo je treća od četiri regionalne info sesije. Prva info sesija je održana u Brčkom 24. aprila, druga je zakazana za Prijedor 16. maja te je planirana i info sesija 19.06.2021. u Čapljini.
Za sva dodatna pitanja obratite se na nikola.kandic@vijecemladih.ba ili na broj telefona 065171323 (Nikola Kandić).
Info sesije Upoznaj svoja prava! dio su projekta Fakat je vakat za mlade 2.0 koji se implementira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
(vijecemladih.ba)