PRIJAVI SE: Ples smanjuje anksioznost i povećava kvalitetu života

Poznato je da postoji povezanost između fizičke aktivnosti i poboljšanja mentalnog zdravlja, no plesanje donosi i neke dodatne dobrobiti poput ublažavanja anksioznosti i kronične boli.

Mišići pamte sve što nam se događalo i dok plešemo, možemo sve to napokon otpustiti i izbaciti iz sebe.

“Kada smo počeli sa radom škole plesa za mlade 2018. godine, željeli smo približiti mladima plesove kao što su argentinski tango, salsa i bachata. Ovi plesovi se plešu u parovima na plesnim večerima, a koje smo organizovali u Zenici.

Vođeni motom “Mladi za mlade” prenijeli smo svoje znanje drugima i proširili plesnu zajednicu u našem gradu.”, rekli su nam voditelji plesne škole Silver Moon iz Zenice, Dino i Adin.

“Osim što smo proširili plesnu zajednicu, kreirali smo sigurnu zonu za naše nove prijatelje i nesvjesno pomogli im u rješavanju problema s kojima se susreću.”, dodao je Adin.

Jedna od članica, podijelila je s nama svoje iskustvo: “Plesnom klubu Silver Moon Dance Studio pridružila sam se dan nakon svog rođendana. Iako je pored želje da naučim plesati argentinski tango postojala i anksioznost, kako od plesa tako i od same pomisli na druženje, sa svakim naučenim i savladanim pokretom i korakom prožeo bi me isti onaj osjećaj ljubavi koji se javi kada crtam. Uskoro sam korake i figure počela da uspoređujem sa upravljanjem olovke, markera i kista. U argentinskom tangu sam pronašla mali djelić sebe koji smjelo istražujem jer su instruktori plesa stvorili jako siguran prostor kako za izražavanje tako i za učenje.

Da, desi se da promašite korak, da ga zbrzate ili u potpunosti zaboravite ali ono što je najvažnije jeste to da nastavite plesati. Ohrabrenje i vjeru da možete to uraditi ne samo da vam ulijevaju instruktori već i ostatak ekipe.

Rečeno je da sve razmirice, neslaganja, probleme i negativnost treba ostaviti ispred vrata svakog plesnog studija. Tako da Silver Moon Dance Studio nije mjesto gdje ćete naći ovako šta. Tu se radi, komunicira, podučava i pleše i sve to kroz smijeh i zabavu.

Nekada ne možete upoznati sve aspekte sebe sami. Nekada su potrebni drugi da vas kroz ples suoče sa istim.”

U februaru se formira nova grupa polaznika škole plesa za odrasle u terminima 18-19h, svakog dana pon-pet u prostorijama Prve gimnazije u Zenici, a polaznici će moći naučiti osnovne korake Argentinskog tanga, salse i bachate.

Obavezna je prijava putem linka:
https://forms.gle/L2j2xAf1bGSTtcwVA