Prijavi se za razmjenu mladih u okviru projekta Kultura dijaloga – Troškovi puta plaćeni!

Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju najmlađe mlade, uzrasta od 15 do 20 godina, da se prijave i učestvuju u realizaciji razmjene mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine i obuke Moj svet zavisi od nas. Obuka se realizuje u okviru projekta Kultura dijaloga, kao dio Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, koji sprovode agencije Ujedinjenih nacija.
Prijavi se za razmjenu mladih u okviru projekta Kultura dijaloga
Mi mlade vidimo kao pokretače promjena u svojim zajednicama, energiju koja nam je neophodna da se dalje razvijamo i unapređujemo naše društvo, inicijatore i inicijatorke, predvodnike i predvodnice akcije i one koje donose odluke o svojoj budućnosti. Vjerujemo da mladi nisu ukras već aktivni građani i građanke i zato želimo da baš TI budeš deo našeg novog tima od 24 mladih aktivista i aktivistkinja iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su spremni da razvijaju svoja znanja i vještine kako bi od svog lokalnog okruženja stvorili bolje mesto za sebe i svoje vršnjake.
Ukoliko smo te zainteresovali, probaćemo da odgovorimo na neka ključna pitanja koja mislimo da sada imaš:

  1. Šta to konkretno dobijam ako učestvujem u ovoj razmjeni i obuci
  • Pre svega, imaćeš priliku da upoznaš druge inspirativne mlade ljude, da razgovaraš i da se družiš sa svojim vršnjacima iz različitih zajednica iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da kroz radionice, kreativne metode i druženje naučiš kako da realizuješ svoje ideje.
  • Drugo, naučiš šta je to aktivizam i koji oblici aktivizma postoje, kako da prepoznaješ probleme različitih grupa mladih, koji su ključni akteri u tvojoj zajednici koji rade na poboljšanju položaja mladih u najrazličitijim oblastima. Imaćeš priliku i da neposredno obiđeš najuspješnije lokalne omladinske zajednice u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
  • Saznaćeš iz prve ruke i koji su to načini za rješavanje problema na koja ti možeš uticati, jer će u određenim delovima obuke sa tobom raditi i donosioci odluka iz različitih lokalnih zajednica. Uz njihovo mentorstvo moći ćeš kasnije da doprineseš svojoj lokalnoj zajednici, pokreneš društvene promjene i postaneš pravi mladi heroj/ka.

Želimo da povežemo mlade koji su motivisani da budu nosioci promjena i mladi lideri/ke u svom okruženju. Želimo da znaš kome možeš da se obratiš kako bi realizovao/la super ideju obnove školskog igrališta ili kako bi organizovao ekološku akciju u svom gradu. Želimo da znaš da različite grupe mladih imaju različite potrebe i navike, ali da je baš u toj različitosti ljepota i šansa za tvoj lični i razvoj društva.

  1. Kada se razmjena organizuje i na koji način će se program realizovati?

Razmjena Moj svet zavisi od nas održaće se u periodu od 5. do 16. avgusta 2020. godine i organizovaćemo je na više mjesta kako bi se neposredno upoznao/la sa što više lokalnih zajednica i mladima iz njih:

  • I dio obuke od 5. do 10. avgusta u Vrnjačkoj Banji;
  • U jednom danu, 10. avgusta organizovaćemo Studijsku posjetu lokalnim zajednicama koje su dobar primjer omladinskog aktivizma;
  • II dio obuke, od 10. do 16. avgusta u Tuzli.

Učesnici/e će na različite lokacije putovati organizovanim prevozom.
Takođe, biće nam najvažnije da, sprovodeći ovu aktivnost, ne dovedemo u rizik zdravlje učesnica/ka, trenerskog tima, kao i naših zaposlenih, te ćemo preduzeti sve preporučene mjere zaštite kako bismo održali obuku u bezbjednim uslovima. Ukoliko dođe do pooštravanja mjera država usljed pandemije virusa COVID-19 koje onemogućavaju organizaciju fizičke razmjene, organizatori će održati obuku preko online platformi.

  1. Ko je taj novi tim mladih?

Za učešće možeš da se prijaviš ako si mlada osoba i nisi još uvek napunio/la 21 godinu. Ukoliko nemaš mnogo volonterskog iskustva i nisi do sada radio/la ništa slično, ne brini i slobodno se prijavi. Važna nam je tvoja motivacija i želja da učiš i razvijaš sebe i svoju lokalnu zajednicu. Posebno te ohrabrujemo da se prijaviš ukoliko nisi imao prilike da u prethodnom periodu putuješ i ukoliko pripadaš osjetljivim grupama mladih. Za učešće mlađih od 18 godina biće nam neophodna saglasnost roditelja ili staratelja, na obrascu koji ćemo dostaviti naknadno selektovanim učesnicima/ama.

  1. Super ti je sve ovo, pa se pitaš kako da se prijaviš?

Dovoljno je samo da popuniš formular koji se nalazi OVDJE.
Prijave traju do 26. jula 2020. godine. O rezultatima selekcije obavjestićemo te najkasnije do 31. jula.
Učešće na ovom događaju je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smještaj, hranu i radioničarski materijal tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.
Ako imaš još neko pitanje, slobodno piši Jasmini Banjalučkić na mejl: jasmina.banjaluckic@vijecemladih.ba ili je pozovi radnim danima od 9 do 17 časova na: +387 61 589 753.
Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine sprovode projekat Kultura dijaloga u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).​
(vijecemladih.ba)