Prijavite se za posao u BIRN-u

Balkan Investigative Regional Reportive Network, BIRN, poziva sve zainteresovane da se prijave na njihov oglas za posao glavnog urednika istraživačkog programa.

OBLAST:

novinarstvo

OPIS

BIRN traži glavnog urednika istraživačkog programa sa bogatim iskustvom u istraživačkom novinarstvu, koordinacijom novinara i sa jakim razumijevanjem aktuelnih dešavanja u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Ova pozicija je otvorena za svakog iskusnog istraživačkog urednika sa bilo kog mjesta na svijetu i dio je jednog od programa BIRN-a, Inicijative za istraživačko novinarstvIo (IRI). IRI je fokusiran na razotkrivanje krivičnih djela, optužbi za mito i korupciju i kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu i globalno, ali i u odnosu na region.

Neke od odgovornosti ovog posla su: redovno razvijanje ideja za istraživačke priče i dodjeljivanje novinara da rade na njima; formiranje i vođenje mreže internih i eskternih istraživačkih novinara za predstavljanje priča i rad na istragama vezanih za program u okviru jednog ili više programa koje sprovodi BIRN; održavanje redovnog kontakta sa novinarima koji rade na istraživačkim pričama; doprinos pisanu istraživačkih priča kroz mentorstvo, podršku; uređivanje nacrta i njihova potpuna priprema prije slanja urednicima kopija na engleskom jeziku, itd.

USLOVI

Kako biste se prijavili za ovaj posao potrebno je da:
– posjedujete relevantnu diplomu iz novinarske oblasti i obuku;
– najmanje 5 godina relevantnog iskustva;
– odlične komunikacijske, liderske i prezentacijske vještine;
– orjentisanost na rokove;
– dobra organizovanost;
– sposobnost rada i upravljanja prekograničnim timovima;
– razumijevanje prava i etike u vezi sa izdavaštvom i emitovanjem u jugoistočnoj i srednoj Evropi;
– dobre vještine pisanja;
– izuzetne istraživačke vještine;
– odlične pismene i usmene vještine na englekom i nekom od regionalnih jezika.

NAČIN PRIJAVE

Kako biste se prijavili potrebno je popuniti prijavu.

ROK ZA PRIJAVU:

15.04.2023.godine

Detaljnije na:

https://birn.eu.com/vacancies/chief-investigations-editor/?fbclid=PAAaaBZ2t8KX-VNcW4msz-k9nDhwcwLIMbOMWaWu2ffTO6PmloAxb0stb2Xio_aem_ATRXV2MVSWmpRxUpU7C225AzhgaDuMzuFjx13dryhZCZrqFSvTbfozdSnmnrxyknDX3GEkhEY4VfQV4O0nmsybPbZx29CBssDJzIqovHY-ix52-BhPPWmXx7KeG47FbXETc

Preuzeto: Hocu.ba

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“