Prilika za gamere: Osnovana prva Univerzitetska esport liga (VIDEO)

Iako su univerzitetske lige uobičajene u svijetu, na našim prostorima studenti prvi put imaju mogućnost pokazati svoje gaming umijeće.
Univerzitetska esport liga u igri League of Legends počinje uskoro! Svi studenti, obožavatelji gaminga imat će priliku pokazati svoje vještine i osvojiti vrijedne nagrade.
U kompaniji Tiltproof, u suradnji sa Univerzitetom u Banja Luci i uz podršku IT kompanije Klika, osmislili su prvi projekat integracije esporta u obrazovni sustav. Iako su sveučilišne lige uobičajene u svijetu, na našim prostorima studenti prvi put imaju mogućnost pokazati svoje gaming umijeće.
 – Jako je bitno afirmirati ljude o esport i prikazati ga u najboljem svjetlu široj javnosti jer gaming je ogromna industrija s godišnjim prihodima od preko 160 milijardi dolara. Esport je na svjetskim sveučilištima prisutan već godinama. Danas je to već na nivou gdje se fakulteti bore kako bi privukli najtalentiranije esportiste iz svijeta gaminga ‘state of the art’ opremom i prostorijama koje nude svu najnoviju tehnologiju za rad i usavršavanje esport vještina, kazao je direktor kompanije Tiltproof Sergej Sliško.
(studomat.ba)