Program festivala Ljetne večeri Studio Teatra 2023.

Festival „Ljetne večeri Studio Teatra“ je međunarodni tetarski festival koji se održava od 2017. godine na otvorenoj ljetnoj sceni , „pod vedrim nebom“, po čemu je specifičan i jedininstven festival u Bosni i Hercegovini.

Naš cilj je da Ljetne večeri Studio Teatra postanu tradicionalni dio kulturnog sadržaja Grada Zenice i da izraste u festival nezavisnog teatra koji bi se održavao na otvorenom. Također, cilj je i stvaranje kulturološkog ambijenta za građane Grada Zenice kao i za turiste koji svoje odmore provode u Zenici, ali i podizanje kulturne svijesti na svim nivoima, omasovljavajući potencijalnu pozorišnu publiku.

Ljeto je godišnje doba kada se planiraju godišnji odmori i kada mnogi građani Bosne i Hercegovine dolaze i prolaze kroz Zenicu, ali i period kada mnogi građani, raseljeni po cijelom svijetu, dolaze u svoju domovinu i u Zenicu. Međutim, stanovnici Zenice i svi oni koji posjete naš grad tokom ljeta, za razliku od građana i posjetilaca nekih drugih gradova u BiH, nemaju priliku da uživaju u kulturnim sadržajima kao što su teatarske predstave. Svima je dobro poznato da Sarajevo ima Baščaršijske noći, da Tuzla ima svoj arTZ festival, Mostar ima Mostarsko kulturno ljeto, Banja Luka ima Festival na Tvrđavi, dok je Zenica do unazad četiri godine kulturološki bila skoro u potpunosti mrtva u toku ljetnih mjeseci.

Prvi festival „Ljetne večeri Studio Teatra“ održan je 2017. godine, a već 2018. festival dobija prefiks međunarodnog jer na istom učestvuju, osim profesionalnih predstava iz Bosne i Hercegovine, i predstave iz Hrvatske i Srbije. Također, od 2018. godine festival je bogatiji za KIDS program, predstave i radionice namijenjene najmlađoj publici. Od samog osnivanja jedan od najznačajnijih segmenata jeste i kreativni/volonterski tim kojeg čine učenici i studenti učestvujući u svim organizacionim aspektima festivala. Tokom četiri održana festivala Ljetne večeri Studio Teatra u samoj organizaciji je učestvovalo preko stotinu volontera/ki. Također, od 2017. godine na festivalu su igrale 22 profesionalne predstave koje je posjetilo preko 10.000 gledalaca. Direktor i osnivač festivala je Nusmir Muharemović, a umjetnički direktor Mirza Begović.

 

Preuzeto sa: studioteatar.com

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“