Projekat 1917: Puls Oktobarske Rusije na društvenim mrežama

 Originalni projekat na ruskom, sada je dostupan i na engleskom u formi društvene mreže.

Projekat “1917. Besplatna istorija”, kreirao je Mihail Zigar, novinar i autor knjige “Svi ljudi Kremlja” koja se bavi načinom funkcionisanja Putinove Rusije.

Svakog dana, projekat se ažurira tekstovima preuzetim iz primarnih istorijskih izvora, pa su tako na primer korisnici mogli da vide post Sofije Tolstoj: “Radinici štrajkuju u fabrici oružja u Tuli. Kako bi kupili išpta, čekaju u dugim redovima, a opet ih kažnjavaju ako zakasne na posao. Ima li pravde?”. Tu su i Lenjinovi članci kao što je “Predloženi amandmani za rešavanje ratnog problema”.
Cilj sajta je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, da se “istorija popularizuje, i da se publici prenese što veći broj glasova iz različitih sfera i različitih istorijskih ličnosti”.

1917. Besplatna istorija – Na 2. maj


Pored osoba aktuelnih u Rusiji za vrijeme 1917. godine, na ovoj društvenoj mreži se mogu pronaći pisma i misli velikih svjetskih velikana – poput psihologa Sigmund Frojda, kompozitora Klod Debisija, Alberta Ajnštajna, Roza Luksemburg i mnogi drugi.
Sigmund Frojd - pismo
Korisnici  društvene mreže, poput cara Nikolaja su jako aktivni. Poput društvene mreže Facebook, na Projekat 1917. oni imaju svoje titule, listu prijatelja, članove porodice i slično.
Uz označavanje lokacije i ritma, foto-dokumentacijom i objavama “u realnom vremenu” rekreiraju se odnosi, situacije i dinamika ove otvorene godine, godine-šanse.
Ponekad u petrogradsku svakodnevicu uskoči koji Einsteinov, Zweigov ili Freudov status, Picassova opaska iz bordela ili meditacija (bivšeg) cara Nikolaja o proljeću i suncu.
Odličan način da se korisnik zabavi i uz to upozna sa Oktobarskom revolucijom i mišljenjima, pismama i zabilješkama savremenika tog vremena.
Ovu društvenu mrežu možete pronaći na web stranici www.project1917.com.
 
Pokrenut je i projekat o dokumentarnim serijama sa refleksijom na 1968. godinu, koji se nalazi na web stranici: 1968. – Digital.

Posljednji postovi