Devet stvari koje niste znali o Erasmusu!

Mislili ste da znate sve o Erasmus programu? To je jedna od naših najpopularnijih i najomiljenijih inicijativa, ali evo devet stvari koje o njoj možda ne znate!

1. Počeo sa samo 3.244 učenika

Erasmus program uspostavljen je 1987. godine i jedan je od najpopularnijih programa EU u obrazovanju i obuci. Tokom prve godine, samo 3.244 učenika otišlo je u inostranstvo, a u program je bilo uključeno samo 11 zemalja – Belgija, Danska, Njemačka, Grčka, Francuska, Irska, Italija, Holandija, Portugal, Španija i Velika Britanija.

2. Sada: Više od deset miliona

Ono što je započelo kao program razmjene studenata 1987. godine, preraslo je u nešto veće i obogatilo živote više od 10 miliona direktnih učesnika. Svake godine više od 300.000 učenika sada uči pod Erasmus + okriljem.

Nedavna istraživanja pokazala su da Erasmus + poboljšava kvalitetu života i perspektivnu karijeru učenika – kako tokom njihovog kursa u inostranstvu, tako i dugo nakon što završi. Pokazalo se da program pokreće inovacije i socijalnu inkluziju u visokom obrazovanju. Štaviše, pomaže studentima da otkriju šta žele raditi nakon studija.

80 posto Erasmus + diplomaca zaposleno je u roku od tri mjeseca nakon diplomiranja, a 72 posto ih je izjavilo da im je Erasmus + iskustvo pomoglo da pronađu svoj prvi posao. Gotovo polovini Erasmus + polaznika ponuđen je posao u kompaniji u kojoj su  se obučavali.

5. Erasmus za vaše roditelje? Erasmus je namijenjen svim uzrastima, kao i cjeloživotnom učenju.

6. Od Erasmusa do Erasmus +

Ranije je Erasmus bio fokusiran samo na mobilnost studenata. Ali Erasmus + pruža mogućnosti svima – studentima, osoblju, polaznicima obuke, nastavnicima, volonterima i još mnogo toga. Nije stvar samo u Europi ili Europljanima – uz Erasmus + ljudi iz cijelog svijeta mogu pristupiti mogućnostima.

7. Šta je zajedničko ovim ljudima?

  • Samantha Cristoforetti, astronautkinja iz ESA, ona drži dosta zapisa o svemirskim letovima i prva je osoba koja kuha kafu u svemiru.
  • Salvador Sobral, pjevač i pobjednik Eurosonga 2017. godine
  • Tom Bird, izvršni producent, Shakespeare’s Globe Theatre u Londonu
  • Federica Mogherini i Jyrki Katainen, potpredsjednici Evropske komisije
  • Carlos Moedas, povjerenik EU za istraživanje, nauku i inovacije Svi su Erasmus alumni. 

8. Milion (ili više) Erasmus beba?
Bivši Erasmus studenti vjerovatnije će imati transnacionalne odnose: 33% bivših Erasmus studenata ima partnera druge nacionalnosti, u usporedbi s 13% onih koji ostaju kod kuće tokom studija; 27% Erasmus učenika upoznaje svog dugogodišnjeg partnera dok je na Erasmusu.
Na temelju toga, Komisija je 2014. procijenila da je vjerovatno da je oko milion beba rođeno u Erasmus parovima od 1987. godine.

9. Erasmus za vaše ljubimce?

Pokušali smo ove godine vaše kućne ljubimce??? ukrcati na Erasmus. Nije išlo prema planu, ali rezultati su bili preslatki da se ne bi dijelili.


Ikona potvrde Zajednice

Images © European Union

(medium.com)