Projekat „DJEVOJKE, ZAKORAČITE U BUDUĆNOST“

Završni događaj
Asocijacija informatičara u BiH je organizirala 4.12.2020 u hotelu SWISSOTEL u Sarajevu završni događaj za učesnice projekta “Djevojke, zakoračite u budućnost!” (uz puno poštivanje svih epidemioloških mjera).

Učenice Srednje tehničke škole Zavidovići, Srednje škole Sokolac i obje Srednje škole iz Novog Travnika učestvovale su u projektu i savladale tehnike izrade web stranica, te polagale testove za ECDL certifikat. Projekat je realiziran u periodu od septembra 2019. i zbog epidemije Covid-19 virusa, neplanirano produžen do decembra ove godine.
 

Od 45 učenica, koje su sudjelovale u projektu, neke su završile srednju školu i otišle na studij, neke nisu mogle doći na završni događaj niti zbog poštivanja epidemioloških mjera. Ipak je na završni događaj u Sarajevo došlo njih 24 zajedno sa svojim nastavnicama informatike.
U okviru završnog događaja organizirali smo panel diskusiju na temu “Život i rad u IT sektoru, ima li mjesta za djevojke?”
Prije početka panel diskusije učenice su iznijela svoje mišljenje i impresije o cjelokupnom projektu, načinu i intenzitetu obuke, te zanimljivim situacijama u toku obuke. Bez izuzetka, sve učenice su izrazile veliko zadovoljstvo što su sudjelovale u projektu i što su imale priliku savladati prve korake u IT sektoru uz pomoć edukatora Đemile Šehović i Mija Lučić.
Panelistice su bile 4 mlade žene zaposlene u IT sektoru: Razija Đulović, Edita Milišić, Jasmina Bajramović, Slađana Čuljić, te Faris Biogradlić. Panelisti su podijelili svoja iskustva i svoje impresije o različitim poslovima u IT sektoru, te približili učenicama to na osebujan način. Učenice su sa velikim zanimanjem sudjelovale u diskusiji i uputile panelistima niz pitanja. Ovo je bilo vrlo zanimljivo i korisno za učenice koje se nalaze pred najvećim životnim izazovom: za koji se poziv odlučiti.
Učenice su preuzele svoje diplome i pripremljene poklone, maske i slušalice koje će im dobro doći u ovom periodu online nastave i komunikacije.
Projekat je finansirala Američka Ambasada u Sarajevu, a realizirala Asocijacija informatičara u BiH.

Ovaj projekat je nastavka prethodnog sličnog projekta kojeg smo, također uz finansijsku potporu Američke ambasade, organizirali za učenice srednjih škola iz Tomislavgrada, Rogatice i Maglaja. Vjerujemo da ćemo nastaviti ovu saradnju i djevojkama iz malih bosanskohercegovačkih općina omogućiti da steknu znanja i vještine koje im ne omogućava redovni obrazovni sistem, kao i da steknu predstavu o mogućnostima i prilikama koje pruža IT sektor.
U prilogu je nekoliko fotografija sa završnog događaja.
Asocijacija informatičara u BiH

(hocu.ba)