Rezultati promocije međunarodnog ženskog umjetničkog projekta “Urban Herstories – Žensko lice Zenice”

Rezultati promocije međunarodnog ženskog umjetničkog projekta “Urban Herstories – Žensko lice Zenice”, koja će biti održana 1. oktobra ove godine, na Međunarodni dan starijih osoba, te o promotivnim aktivnostima u okviru projekta u toku oktobra.

U okviru projekta su prikupljene lične priče starijih Zeničanki vezane za specifične mapirane lokacije u gradu, na osnovu kojih je kreirana tzv. “ženska mapa grada”.
Svoje priče vezane za mapirane lokacije ispričale su Sabiha Bajramović, Meliha Bičo Družić, Mara Sujić Božić, Lejla Ramić Pejić, Gordana Mišetić i Zdena Šarić. Priče se, između ostalog, dotiču njihovih uspomena na odrastanje u socijalističkoj Jugoslaviji, istorijskog odnosa prema ženama u bivšem i sadašnjem društvenom sistemu, uticaja tranzicije na urbane promjene u gradu, te starenja u poslijeratnoj BiH.
Priče su postale dio gradskog audio vodiča i fotografskog projekta umjetnice Elene Subach iz Ukrajine. Na ovaj način potpomognuti su napori žena, pogotovo onih treće životne dobi, da postanu vidljivije u javnom prostoru. Takođe, projekat je kreirao prostor za uvođenje često nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada Zenice.
Najavu možete poslušati na ovom linku: https://soundcloud.com/user-102611945-546429954/audio-tura-zensko-lice-zenice-trailer
Projekat “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.
Promociju projekta ćemo organizovati online, putem prenosa uživo na našoj Facebook stranici u četvrtak, 1. oktobra u 17 sati: https://www.facebook.com/nasmostzenica/
U toku oktobra ćemo takođe organizovati besplatne promotivne audio šetnje kroz Zenicu, te vas ovim putem pozivamo da učestvujete u jednoj od njih koje ćemo organizovati subotama u toku mjeseca oktobra (3., 10., 17., 24. i 31. oktobra) u 12 sati. Vodič je dostupan na našem i na engleskom jeziku.
Učešće u šetnjama je obavezno potvrditi popunjavanjem online formulara na ovom linku: shorturl.at/uwR12
Izložba ukrajinske fotografkinje Elene Subach pod nazivom “Female face of Zenica” će biti trajno postavljena u prostoru udruženja Naš most u ulici Maršala Tita 22.
(mreza-mira.net)
 

Posljednji postovi