Prva radionica terapijskog jahanja za djecu sa autizmom u Banjaluci (VIDEO)

Prva radionica terapijskog jahanja za djecu sa autizmom koju realizuje Fondacija “Naše srce” počela je danas u Banjaluci.

Osnivač ove fondacije Nikolina Jungić rekla je da današnji događaj označava otvaranje projekta “Pomozi mi da uradim sam”, čiji su cilj djeca autističnog spektra koja na kvalitetan način treba da provedu slobodno vrijeme i da im život bude unaprijeđen.

“Ciljna grupa projekta je 15 djece, te njihovi roditelji”, rekla je Jungićeva novinarima u Konjičkom klubu “Čokorska polja” u Banjaluci, gdje se odvija radionica.
Ona je poručila da djecu autističnog spektra treba prihvatiti, da im se pruži ruka podrške i da se ohrabre.
Predsjednik i osnivač Fondacije “Naše srce” Nikolina Jović rekla je da je novoosnovana fondacija humanitarnog karaktera, te da žele da rade za dječije snove.
“Zahvaljujemo gradu Banjaluka za podršku, kao jedinoj instituciji koja je stala iza naše fondacije, a nadamo se da će ih biti još”, rekla je Jovićeva.
Jovićeva je navela da će čitav projekat trajati šest mjeseci, a radionice koje će se sprovoditi tokom projekta su terapijsko jahanje u Konjičkom klubu “Čokorska polja”, kao partnera u projektu.
“To je jedna od najvažnijih radionica za djecu sa autizmom i nešto što će pomoći razvoju njihovih sposobnosti. Osim toga ćemo imati i likovne i muzičke radionice”, rekla je Jovićeva.
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Banjaluka svim srcem uz “Naše srce”, dodavši da je važno da se podrže ovakvi projekti.
“Grad Banjaluka to podržava i lično želim da tu budem. Važno je da se okupljamo oko ovakvih ideja i da našu djecu koja svijet gledaju na svoj način podržimo, jer različitost je nešto što treba da nas okuplja, a ne dijeli”, naglasio je Stanivuković.
Stanivuković je najavio da će Fondacija, osimi moralne, dobiti i finansijsku podršku, te da će on lično u tome učestvovati, te će vidjeti kako to može da uradi grad Banjaluka.
On je naglasio da bi njegova lična podrška mogla da iznosi 5.000 KM, koliko i podrška grada Banjaluka.
Psiholog Nevena Gvozdenac rekla je da se aktivnosti na konju i sa konjem izvode u svrhu terapije, rehabilitacije i uopšte radi poboljšavanja kvaliteta života lica sa teškoćama u razvoju.
“Prilikom korištenja konja u terapijskom procesu veliki su učinci na sve aspekte razvoja. Jahači opuštaju mišiće i jačaju ih, smanjuje se spazam, a poboljšava se koncentracija i pažnja, ravnoteža, koordinacija pokreta i samodisciplina”, rekla je ona.
Pogledajte šta smo zabilježili na Čokorskim poljima!
LINK ZA VIDEO