PSI – Projekat studentskih istraživanja

Projekat studentskih istraživanja je nastao po uzoru na UROP – Undergraduate Research Opportunities Programme, programu prisutnom na mnogim visokorangiranim svjetskim univerzitetima i istraživačkim centrima, čiji je cilj da studenti steknu iskustvo u polju istraživanja.

Poznata je činjenica da je studentima tehničkih i prirodnih nauka u BiH vrlo često uskraćena prilika za praktičnu nastavu i istraživanja, što otežava studentima da bolje upoznaju oblast kojom se bave, razviju svoje vještine i znanja te odluče da li se žele baviti naučnim radom.
Kao dio rješenja navedenog problema, članovi su odlučili da studentima ponude priliku za sticanje istraživačkog iskustva, koje bi zbog trenutne situacije bilo izvedeno u online formatu. Cilj programa je da se Bachelor i Master studenti spoje sa mentorima sa kojima će raditi istraživačke projekte, čime će dobiti motivaciju za dalje bavljenje naukom i usavršavanje svojeg znanja, te vrijedno iskustvo i preporuku za prijave na stažiranje/studij vani.
Projekat je finansijski podržala “i-platform” koja podržava i podstiče razvoj Bosne i Hercegovine kroz uvezivanje bh. dijaspore u Švicarskoj, prikupljanje i razmjenu informacija, povezivanje aktera iz obje zemlje, stvaranje sinergija, podsticaj i promoviranje inicijativa koje daju doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini.
Više detalja i listu dostupnih projekata možete naći ovdje: https://www.annt.ba/bs/psi
(hocu.ba)