PULS MLADIH – MLADI IZ DIJASPORE (VIDEO)

Veliki broj mladih ljudi iz naše zemlje rasuo se po cijelom svijetu u potrazi za poslom, boljim sistemom obrazovanja i boljom egzistencijom.
U emisiji Puls mladih, koju realizuju polaznici škole novinarstva Free radija, pričali smo sa nekima od njih o tome kako im je živjeti van svoje zemlje, planiraju li se vratiti, a ako ne da li vole doći na odmor u svoju zemlju i u svoj grad.
✅ Grand Central Station: the most famous train station in New York
Ugostili smo četiri mlade osobe iz različitih dijelova svijeta i čuli njihove stavove, želje, razloge odlaska, planove za budućnost i čuli njihove poruke mladima koji su ostali ovdje.
Jedan od njih je Boris Latinović koji već 9 mjeseci živi i radi u Australiji. Boris smatra da naša država nije politički uređena, da je korupcija ušla duboko u pore društva, da je teško naći posao te da je puno lakše živjeti u uređenom sistemu u šta se i uvjerio svojim odlaskom.
Sa Borisom se slaže i Nebojša Banjac koji nam je došao iz SAD-a gdje živi i radi već 6 godina. Nebojša kaže da vidi bolju budućnost za svoju djecu daleko odavde zbog čega je i otišao.
„Bolje plate, bolji uslovi za život, poslovi u struci, bolja perspektiva neki su od razloga odlaska mladih“, kaže Nebojša.
Andrea Rokvić i Miloš Vračar su naši gosti koji žive i rade u Njemačkoj, državi gdje se možda i najčešće odlazi sa naših prostora, a oni su nam objasnili i zašto je to tako.
„U Njemačkoj je puno lakše ostvariti zaradu koja se ne može ni uporediti sa zaradom ovdje, omogućava mladim ljudima usavršavanje, rad na sebi, posao gdje se cijeni ono za šta smo se školovali i gdje se za posao u struci ne čeka godinama kao ovdje“, kaže Andrea.
Markovo mišljenje je slično kao i Andreino, i on je otišao u potrazi za boljim životom, i on smatra da ne cvjetaju ruže ni vani bez truda i rada, to je ipak ono što je uvijek važno.
Pitali smo ih i šta je to što fali našoj zemlji i čime bi privukli mlade ljude da ostanu i dobili slične odgovore. Država mora da omogući posao u struci mladim ljudima, da ih ohrabri boljim platama da bi mladi mogli da razmišljaju o zasnivanju porodice ovdje. Potrebno je da se vodi računa prilikom zaposlenja, da se uvede testiranje, da konkursi za posao budu javni i da se zaposljavaju stručni kadrovi, a ne oni koji su na sumnjive načine došli do radnog mjesta što je, nažalost, u našoj državi čest slučaj, složili su se naši gosti.
„Nada o povratku i boljem životu ovdje uvijek postoji“ kaže Boris, a njegovo mišljenje dijele i ostali gosti.
Svi su otišli u potrazi za boljim životom, otišli su jer su htjeli više od onoga što im nudi naša država, ali smatraju da ovdje pripadaju, i dalje vole svoj zavičaj i nešto ih vuče da se vrate pa makar i na odmor.
Poručili su mladim ljudima koji su ostali ovdje da se bore za sebe, i za svoje mjesto u društvu, da ne odustaju od svojih snova i da rade na tome. Možda postoji bolje sutra i u našoj državi, ne treba izgubiti nadu, ali isto tako ako smatraju da će sreću naći negdje dalje da idu za tim, složili su se naši mladi gosti.
Ova emisija je dokaz da uz trud, rad, volju mlad čovjek može da uspije gdje god se nalazio. Svako iskustvo je dobro i prilika je da rastemo i usavršavamo se. Naša zemlja ima resurse, ima kvalitete, ima mlade ljude, i nadamo se da će im se u budućnosti pružiti više mogućnosti da život nastave ovdje i da oni što su otišli imaju razlog da se vrate.
(freeradioprijedor.com)