PULS MLADIH – PRIJEDOR, GRAD MURALA (VIDEO)

Grad Prijedor jedinstven je na Balkanu po broju akademskih umjetnika i umjetnica koji iz njega potiču. Od osnivanja Akademija umjetnosti u Banja Luci i Trebinju u Prijedoru stasavaju i mlađe generacije slikara, grafičara, vajara i pedagoga. Većina predstavnika ovih umjetnika okupljena je danas u Udruženje likovnih umjetnika Prijedora.
Glavna namjera osnivanja ovog udruženja bila je davanje podrške umjetnicima u njihovom radu i promociji te doprinos razvoju kulturnog života Prijedora uopšte. Sa tom idejom pokrenut je i projekat pod nazivom “Prijedor – grad murala”. U okviru ovog projekta, koji ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada umjetnosti, osnovana je međunarodna godišnja nagrada za najbolji mural.
Osim dodjeljivanja nagrade pobjednički mural biće oslikan svake godine na nekoj od fasada u gradu Prijedoru.
Prijedorski murali uljepšavaju grad – DOM INFO |
Upravo u okviru Udruženja nastala je ideja o brendiranju Prijedora kao grada slikara. Prijedor je više od stotinu godina poznat kao grad slikara, a prvi školovani slikari iz našeg grada su Todor Švrakic i Pero Popović.
„Od prve izložbe koja se desila 1908.god.,pa sve do danas interesovanje za umjetnike,a naročito likovne stalno raste i može se reći da postoji kontinuitet u priči o Prijedoru kao gradu slikara“,rekao je Boris Eremić akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora.
On kaže da je upravo zbog te priče o Prijedoru kao gradu slikara, zajedno sa par kolega, došao na ideju da brendira grad Prijedor kroz murale,jer su murali nešto što je običnom čovjeku vidljivo svakodnevno.
„Murali koje naš grad ima poručuju da je Prijedor grad kulture, umjetnika, grad sa razvijenom likovnom scenom i tradicijom“ ,dodaje Boris.
Stevan Šeatovic, defektolog – nastavnik u centru Sunce u slobodno vrijeme također oslikava zidove pojedinih zgrada u našem gradu. Stevan se oslikavanjem zidova bavi iz hobija, a počeo je sasvim slučajno, želeći da sterilnu bijelu učionicu pretvori u prostor ugodan za učenje djece.
„Sve je krenulo sa oslikavanjem zida na zgradi Vrtića „Radost“ u Prijedoru. I mi, a i uprava vrtića smo bili prijatno iznenađeni kako je taj crtež lijepo ispao i koliko pozitivnih rekcija je izazvao“,rekao je Stevan.
Stevan kaže da su sve radili volonterski i da su jako srećni sto su ostavili nešto svome gradu, a ono što posebno žele je da oslikavaju javne površine i da to bude dostupno svim Prijedorčanima, a i gostima i prolaznicima.
„Prijedorski murali su nešto fantastično i ono što je do sada urađeno prevazilazi sva očekivanja. Prijedor definitivno postaje prepoznatljiv po svojim muralima“ , dodaje Stevan.
Murali su u inostranstvu vrlo popularna umjetnička forma, a u poslednjih nekoliko godina sve su više prihvaćeni i u našim gradovima. Murali su kao izložbe na otvorenom koje traju dok god zid postoji, galerija koja se nikada ne zatvara.
Ovakva umjetnost podiže ljepotu vizure ulice kvarta i grada na viši nivo kao slika na zidu uličnog dnevnog boravka. Osim što razbijaju sivilo zidova, murali daju priliku svakom umjetniku da pokaže nešto svoje, da ispriča svoju verziju priče.

(freeradioprijedor.com)