Putopisni film Bekima Sejranovića “Od Tokija do Morave” (VIDEO)

Bekim Sejranović, jedan od najznačajnijih književnika svoje generacije, prerano nas je napustio, nakon kratke i teške bolesti. Pored niza sjajnih romana i kratkih priča Sejranović je iza sebe ostavio i jedan posve neobičan film. Dokumentarac “Od Tokija do Morave” na kraju je ispao nešto sasvim drugačije od onoga što je bilo u planu.
Japanski redatelj Moku Teraoka stvorio je filmsku priču prvenstveno o Bekimu Sejranoviću, s kojim ga je spojila čista slučajnost. Moku Teraoka namjeravao je putovati i snimati, a Sejranović se odlučio nakon više desetljeća života u Norveškoj vratiti na Balkan.
VIDEO Pogledajte putopisni film Bekima Sejranovića "Od Tokija do ...
Sejranović je osjećao da je u Norveškoj nešto izgubio, premda je bio svjestan da toga nečeg više jednostavno nema. A Moku? On je dao otkaz pa iz Tokija odletio u Oslo. S Bekimom se potom uputio u Rijeku, u kojoj je književnik živio od 1986. do 1993. godine, prije nego li je odselio u Norvešku.

Iz Rijeke su putovali u Sejranovićevo rodno Brčko  gdje im se pridružio Bekimov novreški cimer Petter Aasen. Tog Norvežanina privlačila je balkanska muzika, a u Oslu je studirao hrvatski, dok mu je Sejranović bio jedan od profesora.

“Nisam čak znao gdje se Balkan nalazi”, poručuje u kameru japanski reditelj, prije nego je ovaj trojac krenuo na put.
Iz Rijeke su se Bekimovom starom bubom dovezli do rijeke Save, gdje ih je čekala Bekimova  “savska buba”. Namjera im je bila da film zajedno režiraju, ali na koncu je taj posao pao na Mokua.
“Moku mi je predložio da ja, kao pisac, napravim scenarij za taj film, ali znate kako je kada putovanje krene… scenarij se raspao. Tako da je on, jadnik, na putu snimio 78 sati materijala i trebalo bi nam deset dana, svaki dan po osam sati, da bismo sve to pogledali. Pobjegao sam nakon prvog dana, pa je on sam završio film, ispričao je Bekim Sejranović.
Moku Teraoka u svojoj je namjeri uspio, a film je od prošle godine dostupan na YouTubeu.
Zanimljivo, ovo je putovanje Sejranovića inspiriralo za pisanje romana “Tvoj sin Huckleberry Finn”.
Pogledajte: 

(radiosarajevo)