Putujmo sigurno: Re-open EU

Planirate da ljetujete u Grčkoj, Hrvatskoj ili nekoj drugoj članici Evropske Unije?
Re-open EU
Europska unija i sve njezine države članice planiraju sigurno ponovno otvaranje Europe. Samo zbog Vas EU je napravila objedinjeni sajt gdje možete pratiti kada i pod kojim uslovima možete putovati turistički.
Link za sajt: https://reopen.europa.eu/hr/
Iako je zaštita javnog zdravlja i dalje naš prioritet, želimo da svi uživaju u svojim odmorima, da provedu vrijeme sa porodicama i prijateljima, te da mogu putovati u bilo koju svrhu.
Ovaj interaktivni alat pruža informacije koje su vam potrebne kako biste sa sigurnošću planirali svoja putovanja i praznike u Europi, a pritom ostali zdravi i sigurni. Informacije se često ažuriraju i dostupne su na 24 jezika.
“Nakon višesedmičnog ograničenja kretanja ponovno se otvaraju unutarnje granice EU-a. Na novoj internetskoj stranici Re-open EU putnici će lako moći pronaći informacije koje su im potrebne da bi pouzdano planirali putovanja i sigurno proveli odmor. Bit će korisna za vlasnike malih restorana i hotela te gradove širom Evrope jer će na njoj moći vidjeti kakva su inovativna rješenja razvili drugi”, izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.
Na stranici se mogu naći praktične informacije država članica o ograničenjima putovanja, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama, primjerice o ograničavanju socijalnih kontakata ili nošenju maski, jesu li crkve i muzeji otvoreni, jesu li dopuštena okupljanja i koliko se ljudi može okupiti na jednom mjestu te druge korisne informacije o turističkoj ponudi u EU.
Stranica je pokrenuta kako bi Evropljani mogli donijeti odgovorne i promišljene odluke o rizicima povezanima s koronavirusom dok planiraju odmore i putovanja tokom i nakon ovog ljeta.