Realizovane aktivosti Centra za mlade INPUT u 2020. godini

Centar za mlade INPUT je u protekloj godini, uprkos pandemiji, realizovao brojne aktivnosti u cilju edukacije iz oblasti omladinskog aktivizma, robotike, programiranja i stranih jezika.

Na samom početku 2020.godine smo organizovali obuku o jačanju poduzetničkih vještima kod mladih u cilju bolje konkurentnosti na tržištu rada.
U jeku pandemije smo nastavili naše redovne aktivnosti preko online dostupnih aplikacija, pa smo održali niz razgovora u vidu uputa i savjeta od strane relevantnih osoba iz oblasti obrazovanja.
Početkom marta smo se priključili i akcijji menadžmenta i studenata Mašinskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici printanja 3D djelova zaštitnih vizira za zdravstvene radnike. Želja nam je bila da pomognemo i damo dopirnos vrijednoj ekipi koja  je vrijedno radila na završetku i isporuci prvih zaliha zaštitne opreme, gdje smo se stavili na raspolaganje sa svojim volonterima i 3D printerima.

U okviru našeg  STEM Centra od mjeseca marta do jula smo edukovali oko 400 djece i mladih kroz online STEM edukacije. Organizovali online veče društvenih igara  svake srijede i razne online STEM radionice.
U našim ugodnim online razgovorima pod nazivom „ Čavrljanje sa…“ okoristili su se mladi i svi zainteresovani  saznali vrijedne informacije o mogućnostima daljeg obrazovanja, a o tome smo pričali sa ministrom za obrazovanje Ze-Do kantona, prof. Dr. Spahijom Kozlićem, dekanom Politehničkog fakuleta  prof.dr. Sabahudinom Jašarevićem i prof.dr.Samirom Lemešom.
Također smo pripremili za buduće srednjoškolce online ŠKOLSKI SAVJETNIK,  gdje su predstavnici  srednjih škola (pedagozi i najbolji učenici) na području Grada Zenice predstavili svoje škole.
Kroz  online radionice „Budi i ti junak u svojoj zajednici“ smo održali četiri online radionice gdje smo zainteresovane mlade kroz interaktivan rad upoznali i naučili kako da pišu projekte, kako da rade i sarađuju sa drugim mladim ljudima u svojoj lokalnoj zajednici, omladinskim aktivizmom, volonterizmom te kako i na koji način aktivirati i pokrenuti mlade
Na ljeto smo organizovali nezaboravni STEM Summer kamp gdje smo našim učesnicima pružili mnogo inovativnog sadržaja iz robotike, programiranja, engleskog jezika i sportsko-tjelesnih aktivnosti na otvorenom.
Obilježili smo i međunarodni dan mladih 12.08. ovaj put zbog pandemije online druženje putem Zoom platforme pod nazivom “Mladi su zakon”.
U septembru, oktobru i novembru smo obilježili Evropsku sedmicu kodiranja, Meet and Code i Evropsku sedmicu robotike, gdje je kroz naše online edukacije učestvovalo oko 380 djece i mladih skoro iz svih gradova Bosne i Hercegovine.
Naši članovi su uzeli učešće u Svjetskoj olimpijadi robotike – WRO i to u tri kategorije: Lego We Do, Elementary  EV3 i Junior EV3.
Također smo nastavili sa našim kursevima jezika i edukacije mladih iz oblasti omladinskog aktivizma, socijalnog poduzetništva, i programiranja.
Imamo još dosta planova, započinjemo neke nove projekte i aktivnosti u 2021.godini. Trenutno su  aktuelni STEM Winter Camp, STEM Robotics Academy i Mali ekolozi veliki poduhvati.
U nadi da će naredna godina biti mnogo bolja i opuštenija, tim INPUT-a će nastaviti u punom kapacitetu da obogaćuje aktivnosti za djecu i mlade kako bismo ih pripremili za izazove u budućnosti.
Vrata Centra za mlade INPUT na Mokušnicama broj 10 su  uvijek otvorena za nove zainteresirane članove. Možete nas pratiti i putem FB stranice – https://www.facebook.com/CentarINPUT.
(mreža-mira)