Sammed, momak koji svojim plesom izaziva divljenje!

Sammed Mukanović je momak iz Lukavca, koji živi sa jednom nogom u realnosti, a drugom u fantaziji.


Sammed ima 28 godina i balansira život tako što obavlja potrebe stvarnog života, a u slobodno vrijeme uživa radeći ono što najviše voli, a to je izražaj kroz ples i umjetnost u avangardnom stilu.

Tvoj ples je drugačiji, gdje pronalaziš inspiraciju?

“Što se tiče plesa, tu se opet vraćam na avangard, tu se najviše pronalazim jer je čudan, mističan i teško shvatljiv, ali je vrlo estetičan.Iako mi ostali stilovi plesa nisu strani, bavio sam se sa skoro svakim kroz život.Inspiracija dolazi prirodno i zanimljiva je sama po sebi jer nikada ne znam kada i zašto sam inspirisan. Jednostavno budem. Svako ko se bavi kreativnim radom, zna da ona moze doći od bilo čega i ne nužno od onoga što mi želimo. Ali moram reći, svaki put kada pogledam dokumentarac ili čitam o pokojnom Alexander McQueen-u, budem vrlo inspirisan njegovim djelovanjem i izražajem. Vrlo rijedak umjetnik.” – kaže Sammed za catbih.ba

 

 Mislim da sam prije počeo da plešem nego hodam.

Prije bavljenja plesom, dugo vremena sam trenirao folklor, i obozavam folklor i svaku tradiciju provučenu kroz ples.
Poslije postajem dio neformalne plesne grupe u Lukavcu na čelu instruktorice Melise Grebović Abadžić, koju moram da izvojim kao nekoga ko mi je dao mogućnost da kroz razne vrste plesa pronađem sebe.
Nakon toga, postajem član ozbiljne plesne grupe “New Generation Crew” koja je bazirana u Lukavcu ali djeluje pod “krovom” vrlo uspiješnog tuzlanskog Sandovala.Ubrzo postajem koreograf i asistent treneru Asmiru Rahmanović.
Takmičio sam se grupno pod hip-hop kategoriji gdje smo osvojili nekoliko nagrada. Takodje, kao potvrđeni licencirani plesač, uzimao sam učešće kao solo izvedba kroz jazz/fusion izražaj.

Šta možemo očekivati u budućnosti?

“S obzirom da sam nezaposlena osoba, svakako bih volio da radim kao koreograf ozbiljne plesne grupe kao i produkciji muzičkih spotova, te svemu što ima veze sa ekranizovanom estetikom.
Nisam umjetnički školovan, nemam akademiju iza sebe, ali imam iskustvo, ideju i prirodan talenat za taj rad.
Naravno, i najbitnije ljubav prema tome. Iskustvo i talenat koje posjedujem mogu da prebacim u drugu državu ali smatram da naša država, te generalno naši prostori mnogo gube na tome što mladi i talentovani ljudi odlaze i svoje vrijednosti prenose negdje drugo. Tako da bi moj krajnji cilj bio da svoje izrazavanje u umjetnosti zadrzim na našim prostorima i tu i djelujem.”

Poruka mladima je vrlo jednostavna.

“Nešto što je meni pomoglo da se brže i temeljnije edukujem o stvarima koje su u mom interesu, a to je filtriranje informacija. S obzirom da danas kroz društvene mreže i generalno internet možemo saznati sve u par sekundi, isto tako nam brzo dolaze informacije koje nemaju koristi u ličnom razvoju.” – Sammed Mukanović
Filtriranjem dotoka informacija dosta pomaže kod interesa i ambicija koje želimo ostvariti.
Internet je dobar onoliko koliko služi za tvoju svrhu.
Sammeda ćete uskoro moći gledati i u našem serijalu CAT Patrola, u plesnom izazovu sa našom Mirelom Biković.