Hamza Čajić(20) iz Lukavca, kadetski prvak Evrope i juniorski prvak Svjetskog kupa

Hamza Čajić je rođen 29.03.2000. godine, dolazi iz Lukavca, pohađa prvu godinu Fakulteta za tjelesni i odgoj sport.


Bavi se karateom već 14 godina i veoma je uspješan. Ispisao je historiju BiH karatea sa svojim vrlo značajnim rezultatima do svoje dvadesete godine.
Naime, stalni je reprezentativac naše države i u kontinuitetu predstavlja našu državu u najboljem mogućem svijetlu. I naravno, prvak države i federacije je osam godina zaredom. Niti jednom karatisti iz BiH nije poslo za rukom da bude tri godine zaredom u finalu Evropskog prvenstva. Jedan je od najtrofernijih karatista naše države sa tek dvadeset godina.
Želi postati prvak svijeta i evrope seniorski, kvalifikovati se na Olimpijadu i osvojiti medalju za Bosnu i Hercegovinu. Hamza je kadetski prvak Evrope, prvak Balkana, juniorski prvak svjetskog kupa, juniorski viceprvak Evrope.
Ti si postavio baš visoke ciljeve u karateu koji uopšte nisu nedostižni, bukvalno želiš da budeš najbolji mogući ambasador Bosne i Hercegovine.
Kao što ste rekli da sam zabilježio jako dobre rezultate u mlađim kategorijama, poput kadeta, juniora, U21, tako nešto je očekivati u seniorskoj dobi. Ostvario sam već neke rezultate u seniorskoj dobi, ali ne toliko velike poput evropskog i svjestkog prvaka. Moja jedina i najveća želja je uzeti titulu evropskog i svjetskog prvaka, kada bi se okitio sa te dvije titule, volio bi zapečatiti svoju karijeru sa njima.

Hamza, kako je izgledala tvoja najdraža pobjeda u karijeri i šta ti je ona donijela?

Moja najdraža borba koja mi je ostavila najbolje uspomene je ujedno i moje prvo evropsko finale, gdje sam pobjedio 2015. godine u Zürich-u u Švicarskoj sa ubjedljivih 3:0. Poslije tog prvenstva sam postao potpuno drugi borac, stekao sam više samopouzdanja, više motivacije i poslije tog prvenstva je sve krenulo ka gore. Sve što sam zamišljao kao mali, sve je išlo svojim tokom.

Karate i ulica, šta kaže etika ovog sporta?

Karate kao i svaka druga borilačka vještina ima kodeks koji se treba poštovati, da mi svoje sposobnosti, mogućnosti i tehnike koje učimo, da ne koristimo na ulici, na drugim ljudima. Svaka borilačka vještina je na svoj način samoodbrana, imamo naravno kodeks koji pratimo i poštujemo.

Zašto se baviti karateom?

To je jedna veoma plemenita borilačka vještina, uči nas poštovanju protivnika. Moram priznati da imam dosta dobrih prijatelja koji su sa mnom na borilištu kao protivnici, mi se kako treba borimo na borilištu, a prije i poslije se družimo. Uči nas oblikovanju našeg karaktera, bilo koji sport ne samo borilačke vještine i ne samo karate. Doprinosi u pronalaženju sebe, niko neće pogriješiti koji god sport da odabere.
Hamza Čajić je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije sport.
(radiokameleon.ba)