Sarajevo: Studentski online protesti

Mi, studenti Univerziteta u Sarajevu, smo odlučili svoj protest iskazati na ovaj način obzirom da nismo naišli na razumijevanje nadležnih institucija po 4 trenutno najveća studentska problema, a to su:
•Neodržavanje praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za studente medicinske grupacije
•Neodržavanje nastave za studente Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koje su odgovorni profesori sa Medicinskog fakulteta
•Finansiranje školarina najboljih studenata od strane Vlade KS
•Smanjenje troškova školarine za akademsku 2020/2021 godinu

Protesti su započeti u ponedjeljak 26.10.2020. godine u 5 minuta do 12 sati, i trajat će 5 dana. Ovakav tip protesta održavamo zbog otežane mogućnosti okupljanja na javnom mjestu (prema odluci  kriznog štaba koja ograničava okupljanje do 60 ljudi na javnom mjestu), ali i zbog odgovornosti koju prema društvu nosimo kao budući zdravstveni radnici. Ideja protesta je da ispred profila  s v a k o g   p o j e d i n c a   stoje zahtjevi studenata i da na taj način zasjenimo isprazna obećanja političkih kampanja koja dobijamo u istim trenucima u kojima se olako odbacuju zahtjevi koji su od ključnog značaja za obrazovni sistem, a ujedno i našu budućnost.
Obzirom da mediji u svakim protestima imaju vrlo važnu ulogu, ove informacije Vam šaljemo sa molbom da ih dalje podijelite svojim čitaocima, te na taj način date svoj dopirnos u borbi za prava studenata.
Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati na brojeve telefona koji se nalaze u potpisu.
Link za Facebook stranicu (na kojoj se između ostalog nalaze i upute za proteste):
https://www.facebook.com/Borba-za-studentska-prava-2020-105462678027828
(mreža-mira)

Posljednji postovi