„Šaraš li kući?“ u Brčkom – Mladi iz Brčkog napravili konkretne korake prema prevenciji mržnje u gradu na Savi

U sklopu projekta “CAT – Građani protiv terorizma”, Omladinski resursni centar iz Tuzle kroz treninge i propratne aktivnosti radio je na osnaživanju omladinskih lidera iz Foče, Tuzle i Brčko Distrikta.

Tokom treninga realizovanih na Jahorini krajem avgusta osnovani su lokalni CAT timovi, koji su narednih 3 mjeseca radili na pripremama i organizovanju aktivnosti.

U Brčko Distriktu, lokalni CAT tim je svojoj zajednici upriličio 3 aktivnosti:

– Mapiranje grafita mržnje na javnim lokacijama
– Ulična akcija prezentovanja grafita mržnje na glavnom trgu u Brčko Distriktu
– Crtanje murala preko grafita uvrijedljivog sadržaja
 
Mladi iz Brčkog su tokom realizacije svojih aktivnosti u Gradu, mapirajući grafite koji sadrže govor mržnje,  pronašli 12 grafita uvrijedljivih poruka poput: „Brčko nikad neče biti Брчко“, „Pederi žele paradu“, „Cigani klošari“, „Četnici Brčko“, „NATO mafija – Kosovo je Srbija“.
Dokumentovani grafiti su iscrtani u radijusu od 200 metra oko gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko u neposrednoj blizi Srednje ekonomske škole i II Osnovne škole Brčko Distrikt. Lokacije su naročito interesantne uzimajući u obzir da svakodnevnom na ovom području cirkuliše veliki broj mladih.

U saradnji sa Gradskim stadionom FK “Jedinstvo” Brčko, lokalni tim CAT Brčko je dobio dozvolu da jedan od mapiranih uvredljivih grafita precrtaju muralom koji u svojoj poruci sadrži pozitivan narativ “Ne furam nacionalizam”. Također, stiglo je i obećanje od strane Javnog Komunalnog Preduzeća Brčko Distrikta da će u budućnosti nastojati da sa zidova ulica grada uklone uvrijedljive grafite.
Uklanjanje uvrijedljivih grafita u Gradu Brčko, ali i drugim gradovima u BiH je otežano komunalnim preduzećima iz razloga što mnogi od ispisanih grafita se nalaze na zidovima objekata za čije krečenje ili iscrtavanje murala je potrebna dozvola građana, stanovnika objekta, vlasnika objekta ili samo grada.
Lokalni tim CAT Brčko je pokazao da je spreman činiti konkretne korake u svom Gradu, te svoj primjer ponudio drugim građanima Brčko Distrikta i mladima u Bosni i Hercegovini.
Mlada umjetnica Tamara Rašić iz Brčkog odlučila je također svojim doprinosom da pomogne u realizaciji crtanja murala “Ne furam nacionalizam” kojim je prekriven graffit uvredljivog sadržaja.

GALERIJA