Sedam važnih savjeta za uspjeh

Najviše učimo od izazova sa kojima se suočavamo, a život će nam davati iste probleme, dok ne naučimo lekciju.

Novac nije najvažniji
Jedna od lekcija koju moraš da znaš prije 30-te – novac je važan, ali to nije sve u životu. U tvojim dvadesetim godinama, osjećaš se uzbuđeno zbog slobode, koju novac nudi. Ne zadovoljavaš se mjestom u kojem živiš? Možeš se preseliti u mirnije mjesto. Novac ti nudi udobnost, jer možeš priuštiti udoban životni stil. Međutim, trebalo bi da budemo rijeka, a ne rezervoar. Neka novac bude sredstvo za postizanje cija, a ne cilj. Fokus treba biti na vrijednosti odnosno povezanosti s ljudima, prijateljima, doprinoseći okruženju i društvu u cjelini. Na kraju krajeva, najbolje stvari u životu su besplatne, prenosi ultra.ba.
Pazi na svoje tijelo
Tvoje tijelo vjerovatno dobro funkcioniše, kada si u dvadesetima. Međutim, efekti tvog životnog izbora će biti očigledni dok stariš. Štaviše, tvoje tijelo je sredstvo za tvoj uspjeh. Zato redovno vježbaj, oko 15 minuta do jedan sat dnevno i zdravo se hrani. Nemoj da vježbaš da se pokažeš i da mislis samo na fizički izgled, već da slaviš šta tvoje tijelo može da uradi i da koristi tvom zdravlju.

Neuspjeh je dobar
Još jedna životna lekcija, koju moraš naučiti prije tridesete je da je neuspjeh, neophodan za tvoj proces učenja. Kako stariš, shvatićeš da nisu svi neuspjesi strašni. Nauči šta ne funkcioniše i procijeni put do neuspjeha, tako ćeš naučiti šta radiš pogrešno. I zato prihvati neuspjeh.
Slušaj svoj unutrašnji glas
Koliko puta imaš mišljenje o osobi ili situaciji i ignorišeš to, sve dok se tvoje sumnje ne budu potvrđene. Jedna od lekcija, koju moraš naučiti je da vjeruješ svom instiktu. Da, obrati pažnju na ono što ti drugi kažu, ono što čitaš, ali na kraju ipak slušaj sebe. Svi odgovori su tu i tvoja duša je tvoj savjetnik, s najvećim povjerenjem.
Uspori tempo
U ranim dvadesetim godinama osjećaš kao da moraš sve da uradiš odmah i sada. Potreba da dođeš do vrha, pronađeš ljubav, doživiš sve i isplaniraš svoj život, previše je neodoljiva. Međutim, mi imamo ograničen potencijal i ne možemo učiniti sve, a kamoli učiniti sve odmah. Zato, fokusiraj se na jednu po jednu stvar, budi dobar/dobra u tome, završi, pa onda pređi na sljedeću stvar. Ne žuri, neka se život odvija kako treba.

Sve je u prespektivi
Sve u životu izgleda tako važno, od posla koji tražiš, do borbe koju vodiš, do obrazovanja… Međutim, ovo je važno, samo zato što ih ti činiš važnim. Perspektiva je jedna od životnih lekcija, koju moramo naučiti prije tridesete. Kako gledaš na svijet, kako reaguješ ili ne reaguješ.
Ne možeš svima ugoditi
Ljudski je da čovjek želi da bude voljen, poštovan i da pripada. Međutim, ne bi trebalo da dođe do tačke u kojoj tražiš potvrdu od drugih ljudi. To dolazi iznutra. Shvati da se neće svi složiti sa tobom, nećeš se svima svidjeti, i neće te svi poštovati. Ali zapamti, poštovanje koje je najvažnije je samopoštovanje. Ne dozvoli da te greške savladaju, prepreke parališu, ali neka ti budu lekcije za bolju budućnost. Lekcije u tvojim dvadesetima bi trebale služiti kao kompas, da u tridesetim godinama ostvariš ispunjenje života.
Nadamo se da smo te inspirisali da živiš život punim plućima i da uživaš u svakom danu!
(studomat.ba)