Senita Slipac, osnivačica OREA Bazaara: Budimo promjena koju želimo vidjeti

Senita Slipac, majka dvoje djece i povratnica u Bosnu i Hercegovinu, prije tačno tri godine u partnerstvu sa suprugom Kerimom Kalamujićem i prijateljicom Amrom Silajdžić Džeko u našoj domovini pokrenula je OREA priču, sa željom očuvanja bosanskohercegovačke tradicije, osnaživanja domaćih kreativaca, ali i pospješivanja bh. ekonomije.

OREA Bazaar
Ova e-commerce platforma predstavlja prvu multi vendor platformu u našoj zemlji. OREA se, prije svega, fokusira na kupoprodaju ručno rađenih, originalnih proizvoda sa lokalnom etiketom koja trenutno djeluje isključivo u Bosni i Hercegovini, ali njeguje ideju o proširenju i na regionalno tržište.
– Zajednica smo koja mladim i kreativnim osobama otvara mogućnosti promocije, sigurne kupovine i edukacije. No, pored prodajnih i promotivnih, OREA svim svojim pratiocima pruža usluge umrežavanja sa potencijalnim partnerima i kupcima koji su, većinskim dijelom, nastanjeni u drugim dijelovima svijeta i trenutno čine našu, široko rasprostranjenu, dijasporu, objašnjava Slipac.
Iza ove online platforme ogroman je i vrlo odgovoran posao. Naime, od više stotina prijavljenih, tek osamdesetak fizičkih ili pravnih lica trenutno plasira svoje proizvode putem OREA Bazaara. Ipak, iza svakog od njih čvrsto stoje predstavnici OREA-e.

image
OREA Bazaar

 
Da biste uspješno koristili Oreine usluge, potrebno je da se radi, prije svega, o:
– ručno rađenim proizvodima,
– recikliranim ili proizvodima koji su prenamijenjeni,
– print, fotografije, digitalni print ili screen-print proizvodima,
– kao i o proizvodima koji su djelimično industrijski, ali većim dijelom ipak načinjeni ručnim radom.
Istovremeno, proizvodi koji nisu proizvedeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili Srbiji, antikviteti, industrijski proizvodi koji nisu barem nekim dijelom ručno rađeni, proizvodi koji se preprodaju i nisu djelo vlasnika/ce online trgovine, te kopije autorskih proizvoda zasigurno se neće nači na ovoj platformi.
– Ukoliko vaši ručno rađeni proizvodi još uvijek nisu spremni za ‘akciju’, ukoliko je još uvijek u pitanju samo hobi, ali ste u duši profesionalac koji u dogledno vrijeme planira plasirati svoj rad na tržište, i za vas je tu OREA tim koji će vas posavjetovati, uputiti i svakako podržati, dodaje Slipac.
Kako bh. dijaspora može pomoći?
Veliki dio svog života Senita Slipac provela je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se i sama uvjerila, kako tvrdi, da je zaista utemeljena teza da su Bosanci i Hercegovci van granica svoje države itekako uspješni i prosperitetni. No, prema njenom mišljenju, ogroman broj takvih ostao je i u domovini i svakodnevno iskazuje potrebu za saradnjom sa našim iseljenicima, u vidu mentorstva, finansijske podrške ili razmjene mišljenja.
– Naši kreativci streme vjeri u njih. Željni su ulaganja u njih i svakako željni su iskrene podrške. Iako u Bosni i Hercegovini postoje brojni problemi koji su, najčešće, institucionalne prirode, istovremeno postoje brojni pojedinci koji svojim radom dokazuju da zaista iseljenici i u svojoj domovini imaju plodno tlo za uspješnu saradnju i uspješan biznis. Upravo taj networking, a kasnije i realizacija zajedničkih projekata ono je što našim građanima nedostaje, ističe Slipac.

image
OREA Bazaar

 
Upravo vjerujući u potencijal Bosanaca i Hercegovaca, kako u domovini tako i u drugim dijelovima svijeta, osnovala je OREA Bazaar kojeg čine istinski domaći kreativci u koje treba ulagati.
– Pružimo li im priliku zasigurno neće ovu državu svi napuštati. Istovremeno, možda upravo moj primjer posluži drugim osobama kao motiv da se vrate u ovu, prilično nesigurnu, domovinu i u njoj nastave graditi bolju budućnost za sve nas. Samo zajedno možemo pisati i nadograđivati pozitivne priče, zaključuje Slipac.
S obzirom na činjenicu da bh. vlasti nedovoljno koriste snagu dijaspore za jačanje države te je, u mnogim slučajevima, itekako gluha na njihove zahtjeve, Slipac smatra da se fokus zainteresiranih iseljenika za pomoć Bosancima i Hercegovcima, kako je i prethodno naglašavala, treba preusmjeriti na realni sektor, putem raznoraznih inicijativa. Barem dok sama bh. vlast ne pokaže veću volju za saradnjom.
Ukoliko smatrate da je OREA Bazaar idealna platforma za vas, sve dodatne informacije pronađite ovdje.
(oslobođenje.ba)