SFF – “In Youth Eyes”: Bez razumijevanja prošlosti ne možemo graditi budućnost

Okončan je petodnevni program In Youth Eyes u okviru Sarajevo Film Festivala na kojem je 20-ak mladih iz cijele BiH imalo priliku da prati filmove iz sekcije „Suočavanje s prošlošću“.
In Youth Eyes: RYCO Brings Youth to Sarajevo Film Festival ...
Sa aktivistima i filmskim profesionalcima iz BiH i regiona imali su priliku razgovarati o tome kakvu ulogu prošlost ima u pomirenju i izgradnji bolje budućnosti.
„Program otvara mnoge teme, bavi se bitnim trenucima naše istorije i potiče mlade da razgovaraju o temama prošlosti, suočavajući se sa njima“, kazao je 18-ogodišnji Mostarac Amar Zagorčić koji već drugi put učestvuje na programu.
Sarajki Selmi Alispahić se svidio nesvakidašnji pristup fenomenu suočavanja s prošlošću kroz perspektivu filmske umjetnosti, dok je Darko Dragić iz Banje Luke sretan što je kroz ovaj program stekao nove prijatelje i iskustva.
In Youth Eyes u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom organizuju Regionalni ured za saradnju mladih – RYCO, Forum Civil Peace Service – forum ZFD i USAID-ov mirovni projekat PRO-Budućnost sa ciljem okupljanja mladih ljudi sa različitih prostora kako bi razmijenili mišljenja i „svojim očima“ odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o zajedništvu, raznolikosti i izgradnji mira.
„Mladi sa Zapadnog Balkana danas najčešće odrastaju u homogenom okruženju i za neke od njih ovakvi susreti su jedina prilika da demistificiraju onog drugog, upoznaju ga i na taj način uče i o sebi i o njemu, te kreiraju stavove utemeljene na produktivnim diskusijama u kojima se uvijek govori iz različitih perspektiva“, kazala je Edita Čolo-Zahirović iz PRO-Budućnosti.
Ovogodišnji program obogatilo je pet filmova iz festivalske sekcije „Suočavanje s prošlošću“ te učešće aktivista, režisera, glumaca i drugih umjetnika iz BiH i regiona na diskusijama „Zašto se suočavamo s prošlošću“ i „Koliko daleko je prošlost“ koji su skrenuli pažnju na važnost suočavanja sa prošlošću i ulogu filma u tom procesu.
„Ukoliko želimo da izgradimo mir ključno je da politizujemo uzroke sukoba i humanizujemo, odnosno depolitizujemo žrtve. To je glavni preduslov da sjednemo i razgovaramo o svim žrtvama sa jednakim pijetetom, da prestanemo da im brojimo krvna zrnca jer oni to ne zaslužuju. Mislim da je do toga prilično lako doći ako prestanemo da pitamo ko je prvi počeo“, smatra Filip Balunović, politikolog i teoretičar iz Beograda.
(radiosarajevo)