SIMBOL HERCEGOVINE – Mostar za turiste, iz druge perspektive: Od historije do adrenalina

Vanredna situacija uzrokovana epidemijom najviše je pogodila turistički sektor i putovanja. Turistički agent Igor Porobija donosi još jedan prijedlog putovanja unutar Bosne i Hercegovine. Jedna od naših najpopularnijih turističkih destinacija približena nam je iz drugačije perspektive.

Stari dobri “Stari”
Stari most je simbol Mostara. Ovo arhitektonsko remek-djelo izgrađeno je u drugoj polovini 16. stoljeća, a fascinantna je postojanost građevine s obzirom na kompoziciju same strukture. Kule uz most – Tara i Halebija služile su za čuvanje municije, odnosno zatvor, a Tara je danas sjedište Muzeja Starog mosta. Uz dužno poštovanje “Starom”, mnoge druge znamenitosti najvećeg hercegovačkog grada nepravedno ostaju u sjeni mosta.

Jeste li znali? Legenda kaže da je mimar Hajrudin, učenik slavnog mimara Sinana, pobjegao iz Mostara dan prije podizanja skele. Naime, sultan Sulejman Veličanstveni je rekao da će mimar biti osuđen na smrt ako se luk mosta raspadne. Ne postoje pisani tragovi koji tvrde da je mimar Hajrudin ikada vidio most.
Od “Krive” preko starih džamija do bosanskih kuća
Kada već govorimo o mostovima, Krivu ćupriju ne smijemo izostaviti. Upravo Kriva ćuprija je najstariji mostarski most, a izgledom i oblikom podsjeća na Stari most toliko da sa svojih tek nešto više od 8 metara dužine predstavlja njegovu minijaturnu verziju.
Među očuvanim svjedocima višestoljetne historije ističe se i nekoliko džamija. Ljubitelji sakralnih objekata više pažnje trebaju obratiti na Karađoz-begovu te Koski-Mehmed pašinu džamiju, uz napomenu da je Koski Mehmed-pašina džamija jedina sačuvala prvobitne boje i dekoracije zidova.
Svi zainteresovani za tradicionalne stilove i način života u davnim vremenima nešto za sebe pronaći će u bosanskim kućama. Muslibegovića kuća je najmlađi i vjerovatno najmonumentalniji primjer orijentalne arhitekture, ne samo u Mostaru već i šire. Biščevića kuća je najposjećenija od tri stare bosanske kuće, dok za najstariju – Kajtazovu kuću postoje indikacije da je starija čak i od samog mosta.

Jeste li znali? Prvi stanovnik Kajtazove kuće je bio kadija Kajtaz koji je došao direktno iz Turske, a mnogi smatraju da svi koji danas nose prezime Kajtaz u Hercegovini potječu direktno od njega.
Spomenici novije historije
Od spomenika novije historije, prvenstveno misleći na austrougarski period, vrijedi izdvojiti Gimnaziju Mostar, poznatu i kao Stara gimnazija, remek-djelo pesudomaurskog stila arhitekture koje je projektovao češki arhitekta František Blažek. Gimnazija ukrašena motivima po uzoru na Alhambru u Španiji danas nosi ime Alekse Šantića, a u ovom objektu školovali su se neki od najpoznatijih stanovnika Mostara.
Vrijedi spomenuti Franjevački samostan i Crkvu Sv. Petra i Pavla izgrađenu u drugoj polovini 19. stoljeća, a crkveni zvonik visine 107 metara najviši je u Bosni i Hercegovini. Ovaj crkveni kompleks može se pohvaliti i bibliotekom koja ima više od 50.000 knjiga.

Za one koji žele više! Zvoniku crkve Sv. Petra i Pavla nedavno je dodan lift te za fantastičan pogled na Mostar nije potrebno mnogo napora.
Adrenalin
Mostar odnedavno može privući i ljubitelje adrenalinskih atrakcija. Na Fortici, brdu iznad Mostara, nalazi se najduži zip-line u Bosni i Hercegovini, a posjetioce očekuje 570 metara fantastičnog adrenalinskog doživljaja.
Posjetite najveći grad Hercegovine i upoznajte sva njegova bogatstva te obavezno planirajte nova putovanja unutar granica Bosne i Hercegovine.
Izvor:klix