Skrivena pošiljka

Izvor: N1

Da ratna vremena donesu mnogo iznenađujućeg, pravi primjer je sarajevski poštar koji je tokom rata čuvao pošiljke koje su trebale biti dostavljene građanima.
Naime, Drenko Pelekšić, današnji radnik u DHL-u, a u duši istinski Sarajlija, zajedno sa svojim bratom je preuzeo zadnju pošiljku koja je uspjela stići u Sarajevo iz Slovenije prije početka ˇmrakaˇ i tužnog perioda za naš glavni grad i Bosnu i Hercegovinu.
To je bukvalno zadnji let koji je sletio u Sarajevo. Mi smo preuzeli tu robu i dovukli je u moj stan. Razvrstali je. Između ostalog bile su i dvije radne knjižice“, rekao je Drenko Pelekšić.
Iako su barikade već bile u velikoj mjeri, Drenko kao istinski radnik i zaljubljenik u svoj posao, uspio je dio pošiljke podijeliti građanima, dok je ostatak knjižica ostao u stanu, sve do kraja rata i prvog javljanja vlasnika. Završetkom rata, pošiljku je uspio isporučio 1996. godine.
Čovjek je došao do mog broja telefona i nazvao me. Knjižice su bile od dvoje ljudi iz Maglaja. Nikad se nismo više čuli. Samo je čovjek nazvao. Je li DHL? Ja sam taj i taj… kaže meni su pred rat poslali knjižice. I ja uzmem i pročitam. Kaže da to je moja. Pitao me ima li od još jednog čovjeka, ja kažem ima“, kazao je
Danas, zaposlenik van tadašnje struke, Drenko se i dalje susreće sa pošiljkama i pričama ljudih iz cijele Evrope i svijeta. Vrlo rado se prisjeti svoje priče i podsjeti kakva su teška vremena tada vladala. Da se radi o primjeru istinskog čovjeka, govori i činjenica da direktor DHL-a, vrlo rado ˇpočastiˇ svoga radnika komplimentima da je uvijek ostao isti, odličan radnik i zaljubljenik u ono što obavlja svakodnevno.
Drenko je jedan od nas četvero koji smo počeli 1996. godine i to što je uradio prije tog perioda je dokazivao od ’96 na ovamo. Nije baš uobičajeno da neko u toku ratnih sukoba razmišlja o DHL-u, klijentima i drži pošiljke u svom stanu“, rekao je Edin Emšo, menadžer DHL-a.
Ono što je važno naglasiti, jeste da u svom okruženju uvijek biva rado viđen i hvaljen od strane svojih kolega.
Ja ga poznajem kao odgovornog, tako da ja nemam razloga da ne vjerujem da je to posljedica njegovog karaktera i njegove ličnosti“, istakla je kolegica, Selma Eminović.
Drenko se 23 godine poslije zadnje isporuke rado prisjeti svoje priče i podijeli sa svojim okruženjem. Kako kaže, nikada se nije libio sve to ispričati raznim menadžerima i svijetu koji ne poznaju priču hrabrog poštara koji sarajevskim ulicama vječno živi.

BUDIMO DOBRI I POŠTENI; BUDIMO POPUT SARAJEVSKOG POŠTARA, HEROJA IZ POZADINE.

Izvor: mreza-mira.net