Šta su ETF-ovi i zašto su najbolji alat za ulaganje?

Fondovi kojima se trguje na berzi (Exchange Traded Funds ili ETF-ovi) su sredstva ulaganja koja prate indeks, industriju, robu, kriptovalute ili neku drugu imovinu.

Kupujući jedan ETF putem investicijske platforme poput Freedom24, kupuje se vrlo mali postotak dionica za puno nižu cifru i troši se mnogo manje vremena koje bi se, inače, moralo utrošiti da bi se svaka dionica zasebno izučila.

Freedom Finance omogućava kupovinu ETF-ova, ali i ulaganje u cijele industrijske grane u Americi, Evropi i Aziji – uz samo nekoliko klikova.
Velika prednost Freedom24 platforme je u tome da se ne plaćaju provizije, mjesečne pretplate i skriveni troškovi.

Zašto se ETF-ovi smatraju najboljim investicijskim sredstvima?

Prije nego što odgovorimo na ovo, potrebno je postaviti sebi još dva pitanja:

1. Znamo li odabrati dionice, odnosno napraviti procjenu vrijednosti firme?

2. Šta za nas predstavlja rizik ulaganja? Da li smo i dalje „mirni“ čak i ukoliko izgubimo novac koji smo uložili na berzi? Investiciju možemo odabrati na temelju njezine varijabilnosti, odnosno koliko se lako mijenja cijena tijekom vremena.

U slučaju da želimo izbjeći veliki rizik, dionice koje daju dividendu imaju tendenciju da budu stabilnije; no one rastu sporije u odnosu na dionice koje karakteriziraju veći prinosi.
Budući da ETF uključuje desetke ili čak stotine dionica, ETF-ovi su vrlo česta investicija onda kad želimo diverzificirati vlastiti portfolij.

Ukoliko želimo izbjeći visoku volatilnost u našem portfoliju, tada biramo ETF-ove koji rade inverzno jedan s drugim. Na primjer, kada dionice padaju, obveznice rastu.

Koje su karakteristike ETF-a?

Karakteristike ETF-a su iste kao i karakteristike jednog uzajamnog fonda.

1. Sastav jednog ETF-a: jedan ETF može uključivati ​​dionice iz različitih industrija ili samo iz određene industrije. Neki se fokusiraju samo na američke firme, dok se drugi fokusiraju na firme diljem planete. Dobro poznati primjer ETF-a je ETF koji prati S&P 500, s 500 najvećih firmi u Americi.

2. Koji ili koje ćemo ETF-ove odabrati ovisi o svrsi našeg ulaganja, koja može biti kratkoročna ili dugoročna.

3. Menadžerski tim koji upravlja našim novcem.

4. Troškovi upravljanja: naknada koju dajemo upravljačkom timu da nam pruži ovu uslugu. U Freedom24, transakcije imaju nula provizija, pretplata i skrivenih troškova.

Kako početi ulagati u ETF-ove?

Pratimo sljedeće korake:

1. Pronaći investicijsku platformu kao što je Freedom24, koja nudi 1.500 fondova kojima se trguje na berzi (ETFs) od iShares, Vanguard, BlackRock, i drugih velikih firmi za upravljanje.

2. Provesti potrebna istraživanja prije ulaganja u bilo koji ETF. Kako bismo smanjili rizik od gubitka kapitala, moramo proučiti dostupne javne podatke o ulaganju. Konzultanti Freedom Finance stoje na raspolaganju za sva pitanja, ali i za pružanje svih potrebnih informacija.

3. Biranje strategije ulaganja. Kako bismo odabrali strategiju ulaganja, osmišljava se plan na temelju otpornosti na rizik i dugoročnih ciljeva.

4. Praćenje pravila „4%“. Prema pravilu 4% se troši samo 4% portfolija svake godine. Na taj način, neće biti dugova čak i ukoliko investicije izgube dio vrijednosti.

ETF-ovi kombinuju pogodnost i pasivni prihod uzajamnih fondova s ​​likvidnošću redovnih dionica. Općenito, prinosi ETF-ova slični su industriji ili industrijama koje slijede i dobar su izvor pasivnog prihoda, budući da se moraju napraviti minimalne ili gotovo nulte transakcije tijekom desetljeća.

Počnite otkrivati ​​ETF-ove već danas putem platforme Freedom 24!

https://bit.ly/LonacPro-Freedom24

lonac.pro

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnj

Posljednji postovi