Šta ti govori tvoja mačka: 10 “mijau” koji imaju potpuno različito značenje

Kad su u pitanju zvukovi koje naše mace proizvode uglavnom razlikujemo 3 zvuka: mjaukanje, predenje i siktanje, No, mačke zapravo imaju popriličan vokabular i služe se s mnogo različitih zvukova kako bi komunicirale između sebe, ali i sa “svojim ljudima”. I svaki znači nešto potpuno različito. Osim što su genijalni ljubimci, još znaju i pričati s nama.


1. Kratki “mijau” visokog tona
Odrasle mačke ovaj mijau razviju isključivo kako bi komunicirale s ljudima. Jedini takav mijau kojim se mačka obraća drugoj mački proizvode mačići kad žele da ih mama nahrani. Kratkim mijau visokog tona tvoja te maca pozdravlja. Nekoliko njih zaredom znače “Sretna sam što te vidim” ili “Hej, idemo se igrati!”
2. Rastegnuti miiijaaauuu
Mijau koju zvuči molećivo ili rastegnuto, nešto između mijaaaau i plača je još jedan način na koji mačka pokušava privući tvoju pozornost. Ovaj je put poruka malo ozbiljnija i može značiti, na primjer “molim te, nahrani me”, “molim te, pusti me van”, “molim te, mazi me”.
3. Plačući mijau
Plačući mijau je duži od molećivog i zvuči kao da je stvar hitnija, pomalo i tegobna. Mačići ovakav zvuk ispuštaju kad su u nevolji i traže od mame zaštitu. Na primjer, ako su odlutali daleko od doma, zovu je da ih pronađe i donese natrag. Pripazi, ovo bi mogao biti i suptilni znak da je tvoja maca u depresiji.
4. Kratki, agresivni mijau

Ovaj tip mijauka nije baš urlik i rika (do tog ćemo doći) ali zvuči pomalo ljuto i i nestrpljivo – stvar se mora pod hitno riješiti. Ovim prilično grubim mijau naša nas mačka prekorava zbog nečeg što smo napravili. Ili nečeg što nismo napravili.
5. Urlajući mijau
Neke posebno “brbljave” mačke mjauču urlajući na dnevnoj bazi, kao dio ustaljene komunikacije. Međutim, ako mačka odjednom tako mjauče, a ne čini to inače znači da ima neki problem. Rastegnuti urlik dubokog tona može značiti i da se mačka na nešto žali. Kad starije načke sve više počnu ispuštati ovaj urlajući mijeu, to može biti znak kognitivnog poremećaja i demencije. Mačke koje nisu sterilizirane ovako se glasaju u sezoni parenja, to je dio “obreda” pri traženju partnera. Ako ovakvo neugodno mjaukanje potraje 24 ili više sati može značiti da je maca bolesna.
6. Siktanje
Mačka ovaj zvuk proizvodi kao upozorenje da je vrlo ljuta ili uplašena i da će napasti. Ovaj zvuk znači da osjeća da joj je život ugrožen i njime pokušava prestrašiti napadača. To je svojevrsna pred-obrana (s nadom da do pravog okršaja neće ni doći). Koji puta sa siktavim zvukom dolazi i nenamjernog pljuvanja sline.

7. Režanje
Kao i siktanje, mačka ovaj režeći zvuk proizvodi da bi na svoj način rekla “Makni se ili ćeš dobiti svoje!”, ovo je vokalizacija agresije. Ako se druga strane ne povuče, doći će do fizičkog obračuna. Reženje je također znak da je tvoja mačka ljuta na tebe.
8. Predenje
Predenje je prigušen, nježan zvuk, kao da motor tiho radi, a dolazi iz grla i proizvode ga gotovo sve mace. Ovisno o mački može biti jedva čujan mrmor ili tako glasan da se čuje preko cijele sobe. Grlo mace pri tom vibrira jer jer zvuk nastaje kontrakcijom mišića u grlu i dijafragmi. Naravno, mačke predu kad su zadovoljne, naprimjer kad ih češkaš, kad trebaju dobiti hranu ili kad mama mačka doji mačiće. U nekim slučajevima predu kad se boje ili ih nešto boli ili kad su pospane ili isrpljene. Vjeruje se da to rade kako bi se umirile i utješile – još puno moramo naučiti i predenju.

9. Podrhtavajući “mijau”
To je zvuk napola puta između predenja i običnog “mijau” i obično znači da je tvoja maca posebno zadovoljna ili uzbuđena. Recimo stvarno je ushićena što si se s posla vratila kući ili je recimo namirisala nešto prefino i zna da je to obrok koji spremaš za nju.
10. Klikanje
Mačje “brbljanje” je tihi zvuk u brzom ritmu koji zvuči, otprilike, kao “ak-ak-ak” ili zvuk klikanja. Mačke ga često proizvode kad vide pticu ili neku drugu životinju. Ovo nije do kraja objašnjeno, a izgleda da se mace gotovo isključivo tako glasaju kad ugledaju plijen do kojeg ne mogu, na primjer kroz prozor. Može značiti frustraciju ili uzbuđenje. Neki su znanstvenici došli do toga da neki predatori proizvode zvukove slične onima svog plijena tako da mu se lakše prikradu tako da je moguće da tvoja mačka pokušava “cvrkutati” kao ptica.