Stanje epidemije? Virus koji već nekoliko godina unazad hara BiH!

“Virus” koji već nekoliko godina unazad hara našom državom. “Virus” koji je već odavno trebao biti proglašen “epidemijom”.


Kažu da je glavni uzročnik popularnog “virusa” mala plata, međutim pored tog faktora, postoji još mnogo faktora koji se ujedinjuju, i kao takav spoj stvaraju “virus” zvani “Odlazak iz BiH”.
Pored malih plata, bitan faktor je mito i korupcija, koji haraju već 25 godina. Dalje imamo zdravstvo, kao zdravstveno osiguran, dođeš u situaciju da moraš plaćati nekakve participacije za preglede, nalaze i slično.
Pored toga što to platiš, što je najmanji problem kad je zdravlje u pitanju, dođeš u situaciju da čekaš po 2-3 sata na pregled, a nekada i po par mjeseci, izuzev ako hoćeš da budeš dio onog faktora zvani mito i korupcija, pa malo “podmažeš” i dođeš preko reda, ili ipak ako imaš nekog “uticajnog” pa da te progura preko veze.
Idemo dalje, mladi, školovani, inteligentni ljudi odlaze jer u ovakvom sistemu, sa ovako malim platama za “obične” smrtnike, nisu u mogućnosti da obezbijede svojoj porodici i sebi osnovne životne potrebe, kao recimo krov nad glavom. Idu jer im je dosadilo da postoji zakon samo za “obične” smrtnike, a za babine-tatine sinove nema zakona, oni mogu ubijati a da ne odgovaraju za to, oni mogu kršiti saobraćajne propise, a da ne odgovaraju za to. Oni mogu šta hoće, jer znaju da ih ovakav sistem štiti, sistem u kojem ako imaš pare, imaš sva moguća prava, a ako nemaš ništa, onda možeš i da budeš ubijen, a da niko ne mari za to.

Nažalost, koliko je tu vlast kriva, toliko smo i mi “obični” smrtnici.

Šutimo i trpimo. A zašto?
Pa zato što su nam usadili jednu rečenicu u glavu:”Šuti samo neka ne puca.” Zato što koriste nacionalnost, to Bože, u interesu naroda, a narod ne shvata da je to mehanizam da održe sebe u udobnim foteljama. A to stanje će se promjeniti onoga trenutka kada se mi kao narod promjenimo. Kada se narod promjeni, i bude imao svijesti, neće nas moći plašiti rečenicom nek se ne puca, jer taj narod neće htjeti pucati. Neće nas moći razdvojiti čim vide da se narod ujedinjuje, kao što nas uspješno godinama već razdvajaju zbog, to Bože, nacionalnog interesa.
Poslednji je faktor narod, narod koji samo šuti i trpi, a mladi to ne žele, a ne mogu bez podrške starijih, mudrijih promjeniti stanje u državi. Mladi ne žele da njihovoj djeci “kroje kapu” polupismeni likovi. Da polupismeni, jer danas ima omladine koja je makar duplo pametnija, pismenija, poštenija i spremnija da vode ovaj narod ka boljem sutra. Svi ovi faktori, i još po neki, kada se ujedine stvore taj “virus” zvani “Odlazak iz BiH”.
A lijek je jednostavan, mjenjati ove faktore u interesu naroda, pa će “virus” postepeno izumirati.
(Anonymous)