Tuzlanski kanton pokrenuo proceduru proglašenja epidemije koronavirusa

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona pokrenut će proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu potvrdila je za Tuzlanski.ba resorna ministrica Dajana Čolić.


‘Nakon što nam je od strane Grada Živinice upućen dopis za pokretanje proglašenja stanja epidemije na preporuku Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona tražit ćemo saglasnot i mišljenje nadležnih institucija Federacije BiH da se proglasi stanje epidemije na području cijelog Tuzlanskog kantona’ – kazala je Čolić i dodala: ‘Nakon otkrivenih klastera na području Živinica zaraza koronavirusom proširila se na još nekoliko općina, odnosno gradova gdje su zabilježeni novi slučajevi.
Za sada vam ne mogu kazati kada se može očekivati odgovor od strane nadležnih u FBiH, jer je u pitanju procedura koja zakonski treba da bude ispoštovana’ – kaže ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
Podsjetimo, Tuzlanski kanton posljednjih dana bilježi porast broja zaraženih korovirusom, a prema posljednjim podacima broj trenutno aktivnih na području TK iznosi 54.
Također, zbog jedan vrtić u Tuzli u naselju Stupine prestao je sa radom zbog koronavirusa. Danas bi trebali biti poznati rezultati testiranja djece i uposlenika tog vrtića.
(Tuzlanski.ba)