Stažirajte u Deutsche Welle

OBLAST: Novinarstvo
OPIS
Program pokriva spektar vještina koje su novinaru budućnosti potrebne: TV moderacija, multimedijalno pripovijedanje priča, novinarstvo podataka, društveni mediji i virtuelna stvarnost – na seminarima, radionicama i, naravno, redakcijama DW-a i njihovim dopisničkim kancelarijama u Vašingtonu, Moskvi i Briselu. Polaznici DW-a su uključeni u dugoročne inovativne međunarodne projekte i proteklih su godina nagrađeni CNN-ovom novinarskom nagradom i Grimme-ovom nagradom. Nakon pripravničkog staža, polaznici obično nastavljaju raditi za DW.Novoosmišljeni staž Deutsche Welle vas vodi širom svijeta za samo 18 mjeseci. Stažiranje u njihovoj engleskoj i njemačkoj redakciji pruža vam priliku da istražite ekonomska i kulturna pitanja, kao i vijesti i sport. Takođe ćete biti aktivni u najmanje jednom od ostalih odjeljenja za jezike DW-a, kao što su kineski, farsi ili španski i podržavati ih u skladu sa svojim jezičkim vještinama. Bez obzira na jezik na kojem radite, od prvog dana ćete biti dio uredničkih timova, pisati i producirati izvještaje i voditi intervjue za televiziju, radio i internet. U osnovi treninga nalazi se ukupno šest mjeseci teorijskih i praktično orijentisanih seminarskih blokova koji posmatraju sve, od osnova novinarstva i izvještaja uživo, do novinarstva i mobilnog izvještavanja temeljenog na podacima. Na kraju prakse postaćete stručnjak za multimedijsko pripovijedanje.U prvih šest mjeseci programa, polaznici zarađuju platu prije oporezivanja od 1 746 eura mjesečno. To se povećava na 1 924 eura mjesečno prije oporezivanja u narednih šest mjeseci. U posljednjih šest mjeseci, polaznici mjesečno zarađuju 2 023 eura prije oporezivanja. Pripravnički staž Deutsche Welle-a je redovni program. U izuzetnim slučajevima može se odobriti privremeno zaposlenje izvan programa.
USLOVI
Kandidati bi trebalo imati novinarsko iskustvo ili imati želju za prelazak na novinarstvo sa prava, ekonomije, nauka ili tehnologije/informatike. Traže se otvoreni ljudi puni kreativnih ideja. Konkretno, stručnjaci iz različitih disciplina. Takođe biste trebali biti sposobni samostalno razmišljati i razvijati vlastite ideje.
Za dvojezičnu praksu za DW traže se:
• osobe sa tečnim znanjem programskog jezika DW, sa izvrsnim znanjem engleskog i dobrim znanjem njemačkog jezika,
• tečno znanje engleskog jezika sa dobrim znanjem njemačkog jezika,
• tečno znanje njemačkog jezika sa izvrsnim znanjem engleskog jezika.Kandidati takođe moraju imati ostvarenu fakultetsku diplomu ili naučni rad.
NAČIN PRIJAVE
Prijave se vrše na linku: https://recruiting.dw.com/Vacancies/931/Application/New/2…
ROK ZA PRIJAVU: 27. novembar 2020. godine
Detaljnije: https://www.dw.com/en/dw-akademie/traineeship/s-12130
mladiinfo.me