Stipendija za novinarsku izuzetnost 2023.

Otvoren je godišnji konkurs za dodjelu stipendija za novinarsku izuzetnost za 2023. godinu.

Program obezbeđuje stipendije u iznosu od 3.000 eura i uredničku podršku novinarima iz četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope koji žele da izvještavaju o društveno relevantnim temama. 

Rok za ovogodišnje prijave je 28. mart 2023.

Godišnji izbor deset stipendista povjeren je nezavisnom žiriju, koji čine novinari, urednici i eksperti iz regiona i Evrope. Izabrani stipendisti će u svom radu imati mentorsku podršku urednika programa, kao i podršku regionalne BIRN mreže, prisutne u svim zemljama koje program pokriva. Pored finansijske i uredničke podrške, ovaj program pruža i:

  • Priliku za učešće na uvodnom seminaru na kom se obrađuju vještine istraživanja i pisanja
  • Priliku za osvajanje dodatnih nagrada u vrijednosti od 3.000 do 1.000 eura za tri najbolja teksta
  • Objavljivanje završenih tekstova na regionalnim jezicima, kao i na engleskom jeziku, preko mreže medijskih partnera BIRN-a
  • Članstvo u alumni mreži 

Balkanska istraživačka mreža i ERSTE Fondacija su fond za Stipendiju za novinarsku izuzetnost osnovali 2007. godine. 

Od tada je više od 140 novinara iz četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope učestvovalo u ovom programu za profesionalni razvoj novinara.

Od 2020. godine osim zemalja Balkana program je otoren i za novinare iz zemalja Višegradske grupe.

Novinari koji žele da se prijave mogu upotrijebiti zvanični aplikacioni formular. Novinari koji žele da uvećaju svoje izglede za uspješnu prijavu mogu pročitati više o programu programu stipendiranja, uključujući i savjete naših urednika kako napisati dobru aplikaciju.

Za više informacija, kontaktirajte nas na fellowship@birnnetwork.com

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“