Studentice Žurnalistike sa Univerziteta u Tuzli prijvile profesora zbog vrijeđanja i ponižavanja

“Mi smo grupa studentica četvrte godine Žurnalistike koje smo prijavile profesora Enesa Osmančevića menadžmentu Fakulteta zbog vrijeđanja, ponižavanja, maltretiranja, nepoštovanja plana i programa, te nefer i nekorektnog ocjenjivanja. Od druge godine imamo problema sa navedenim profesorom, te je trebala ogromna hrabrost da se odlučimo za ovaj korak i da na kraju izađemo u medije.

Mjesecima smo trpjele uvrede, ponižavanja, nepravedno obaranje na ispitima dok profesor nekima nije rekao na ispitu koji
su dobro spremile da “ako neće da uče, sada su popularne Zvezde Granda, trebaju biti pjevačice, te da im ljudi trpaju pare u grudnjak, pored toga da pljunu pare i zalijepe na čelo”. To je bila kap koja je prelila čašu i odlučili smo se da napišemo prijavu Etičkom komitetu, Naučno-nastavnom vijeću, Vijeću studenata i Prorektoru za nastavu. Prijavu smo podnijeli 13. jula 2022. godine, a nedavno je rektorica Univerziteta u Tuzli izrekla prvostepenu disciplinsku mjeru – pismeno upozorenje radniku na koju je profesor uložio žalbu.

Pored nas koje smo sada četvrta godina, profesora su zajedno sa nama prijavili i studenti tadašnje četvrte godine, odnosno sadašnji apsolventi koji su i dalje uz nas. Kada smo izašle u medije sa našom pričom, osjećale smo određene indirektne pritiske od menadžmenta Fakulteta koji su nas pokušali odgovoriti od daljeg istupanja u medijima sa tvrdnjom da “oni nas ne mogu nastaviti štititi ako nastavimo sa našom pričom u medijima jer nas profesor može tužiti za klevetu i oni nam tada neće pomoći”. Cijela priča oko naše prijave je poprimila drugi oblik kada su mediji počeli kontaktirati Filozofski fakultet, te kada
su pojedini portali objavili našu priču, dok profesor u svojoj izjavi sve negira i optužuje da su nas drugi profesori nagovorili na prijavu”, pišu studentice.

Posljednji postovi