Studentska konferencija Odsjeka za kulturalne studije kao tračak nade u kvalitetnije obrazovanje

Vijesti koje u posljednje vrijeme stižu s Univerziteta u Zenici su obećavajuće. Naime, krajem mjeseca aprila (27. i 28. aprila), profesori i studenti Odsjeka za kulturalne studije zeničkog Filozofskog fakulteta uspjeli su organizirati prvu bh. online studentsku konferenciju i uopće prvu takvu konferenciju posvećenu njihovim studentima i studenticama.
Jedanaest studenata i studentica govorili su o promjenama koje je provala koronavirusa prouzrokovala u svakodnevnom životu i, posebno, kulturnom djelovanju. Oni su bili podijeljeni u četiri različita odjeljka u zavisnosti od odabrane teme. Tematika predstavljenih izlaganja objedinjena je u naslovu konferencije – Kultura u vrijeme distance.

Za svaku cjelinu – Identiteti pod maskama, Studiranje u doba pandemije, Distanca kao način života, Mediji i društvene mreže u doba pandemije – bio je zadužen po jedan profesor-mentor s Odsjeka za kulturalne studije. Prvog dana, program su predvodili i moderirali doc. dr. Hazim Begagić i doc. dr. Mirza Džananović. Dan kasnije, u toj ulozi su se našli v. prof. dr. Esad Delibašić i prof. dr. Damir Kukić.
Kako bismo saznali više o tome kako je ovaj događaj uopće osmišljen i zbog čega je tako značajan, kontaktirali smo doc. dr. Mirzu Džananovića, predavača i šefa Odsjeka za kulturalne studije. U nastavku prenosimo intervju koji smo napravili s njim.
Kako je došlo do ideje da se pokrene jedan ovakav, za studente, izuzetno važan projekat?
Studentice i studenti Odsjeka za kulturalne studije često aktivno učestvuju u realizaciji projekata i organizaciji različitih manifestacija. U proteklom periodu imali smo nekoliko aktivnosti poput Sokratovih kafea i pokretanja projekta izrade Web Muzeja na našem portalu kulturalnestudije.ba čija realizacija se očekuje uskoro. Sve ove, ali i druge aktivnosti, bile su inspiracija za organizovanje jednog ovakvog događaja. Studenti su se, zajedno sa svojim profesorima, konačno odvažili vodeći se misijom kulturalnih studija o nužnosti aktivnog učešća u kulturnom životu lokalne zajednice, te potrebom da se kritički propituje „nova normalnost“ u kojoj živimo već više od godinu dana.
Koliko je uopće teško organizovati jedan ovakav događaj u vremenu koronavirusa?
Organizacija se odvijala aktivno više od mjesec dana, i moram priznati da taj proces nije bio nimalo jednostavan. Naprotiv, uložili smo zaista mnogo vremena i energije, zbog čega smo blizu zaključka da je online konferencije teže organizovati od „tradicionalnih“. Čak i kada je planiranje bilo u principu završeno, odnosno kada smo odredili datume i izradili agendu, pripremili izlagače i uvodničare, priredili promidžbeni materijal i obavijestili medije, i dalje nismo mogli garantovati da će konferencija proteći nesmetano. Stalno je postojala opasnost da se pojave određeni tehnički problemi, naročito nestabilna internet konekcija.
Mogu li ovakvi događaji pokrenuti stvari i okončati hronični manjak praktičnog djelovanja tokom studiranja? Zašto je važno studentima omogućiti priliku da uče javno govoriti i braniti svoje stavove i teze?
Možda i najbitniji segment savremenog univerzitetskog obrazovanja su upravo ovakvi događaji, jer samo kroz javne nastupe studentice i studenti stječu nužne sposobnosti i vještine jasnog i argumentovanog iznošenja ličnog mišljenja. Time razvijaju sposobnost artikuliranja stečenih znanja i upotrebljavaju ono što su tokom studija mogli čuti, vidjeti i pročitati. Ovakve konferencije i slični događaji su sada posebno važni, jer zaista ne postoji drugi način da studentice i studenti steknu praktična znanja u uslovima pandemije i online studiranja.
Kako biste uporedili organizirana praktična iskustva prijašnjih i sadašnjih „pandemijskih“ generacija?
Prethodne generacije studentica i studenata na našem Odsjeku su dio nastavnih aktivnosti realizovali kroz izradu projektnih ideja i aplikacija, te organizovanje izložbi, okruglih stolova i javnih nastupa. Osim toga, dio nastavnog plana se izvodio i u prostorijama naših partnerskih organizacija kao što su Bosansko narodno pozorište i Radio-televizija FBiH. Te su aktivnosti privremeno obustavljene zbog pandemije, tako da je organizacija i realizacija online konferencije bila pun pogodak.
Šta biste izdvojili kao posebno Vam drag ili upečatljiv dio prve organizirane studentske konferencije?
Zaista je teško opredijeliti se za najdraži dio konferencije jer smo tokom dva dana mogli čuti i vidjeti sjajna uvodna izlaganja Dine Mustafića i Nerdžis Čaplje, osvježavajuće muzičke nastupe Emine Bajtarević i Anesa Čolaka, izvanredna izlaganja studenata i studentica, te vrlo dinamične diskusije. Meni lično su za nijansu najdraže ipak bile diskusije jer su omogućile da se čuje mišljenje i izlagača, ali i studentica i studenta koji ovaj put nisu imali pripremljene referate a koji su s pažnjom pratili cijeli tok konferencije. Dosta toga novog se moglo čuti i naučiti, i zbog toga mislim da su diskusije ipak bile glavni dio konferencije.
Da li ste ostvarili prvobitno zamišljene ciljeve?
Misija studentske konferencije je u potpunosti ispunjena, čak mogu reći da smo i premašili očekivanja s obzirom da smo prvog dana imali skoro sedamdeset učesnika, a drugog dana bili su prisutni i gosti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.
Odsjek za kulturalne studije radi vrijedno i radi kvalitetno. Šta još možemo da očekujemo u budućnosti?
Odsjek za kulturalne studije zaista nastoji ostati originalan i kreativan, i stalno organizovati neke nove događaje i manifestacije – čak i u vremenu pandemije. Mislim da već sada možemo najaviti novu studentsku konferenciju iz oblasti kulturalnih studija, s tim da ćemo pokušavati da sljedeći put ona ima međunarodni predznak. Također, s obzirom da se u oktobru 2022. godine navršava deset godina od pokretanja Odsjeka za kulturalne studije, planiramo organizovati veliku naučnu konferenciju sa eminentnim izlagačima iz Bosne i Hercegovine i regiona, a kako bismo obilježili nama važan jubilej.
Planirate li postati vidljiviji i u digitalnom okruženju i tako atraktivniji mladim ljudima?
Pored uskoro dostupnog Web Muzeja s nekoliko zanimljivih izložbi naših studentica i studenata, s radom bi vrlo brzo trebao startati i naš Youtube kanal na kojem ćemo premijerno objaviti tok oba dana studentske konferencije. Na tom kanalu ćemo praviti i svojevrsnu video bazu podataka o svim aktivnostima Odsjeka koje smo proveli i koje tek treba da organizujemo. Kroz ovu „virtuelnu“ prezentaciju, javnost će moći puno lakše da se upozna i prati rad Odsjeka za kulturalne studije.
Prilike kao što su studentska konferencija Odsjeka za kulturalne studije ili saradnja između studenata i profesora odsjeka Softversko inženjerstvo zeničkog Politehničkog fakulteta i IT kompanije Softray Solutions, pokazatelj su da se stvari mogu mijenjati nabolje. Odlična je to priprema za studente koji se uskoro trebaju otisnuti na tržište rada i izboriti se za svoju poslovnu poziciju. Iz dosadašnjeg iskustva jasno je da su mnogi naši mladi ljudi vrijedni i sposobni, i da strpljivo čekaju samo jednu pravu priliku da bi se pokazali u svom punom sjaju.
(activezenica)
 

Posljednji postovi