Studentski rad u Sloveniji – vaše prvo radno iskustvo u EU

 Studentski rad u Sloveniji – vaše prvo radno iskustvo u EU
Studentski rad u Sloveniji jedan je od fleksibilnih oblika rada, namijenjen studentima koji su uključeni u obrazovni proces i žele da budu uključeni u tržište rada, kako iz finansijskih razloga, tako i kako bi stekli radno iskustvo i kompetencije.

Razne ponude studentskog rada
Slovenski poslodavci svakodnevno objavljuju konkurse za posao studentima putem studentskih servisa, agencija za zapošljavanje i portala za zapošljavanje. Oni svakodnevno ažuriraju objave za posao učenika, navodeći vrstu posla, mesto rada i postavku rasporeda. Tako student može da odabere gdje će se prijaviti za posao i u dogovoru sa poslodavcem zajedno odrediti koliko dana i sati sedmično će raditi. Student može da bira između kratkoročnih (degustacije, promocije, rad u ugostiteljskom objektu, rad u skladištu) i dugoročnih poslovnih prostora (prodaja, usluga, dostava, administrativni posao, prevod, programiranje). Pre početka rada važno je da se student o svim uslovima rada dogovori sa poslodavcem, koji mora potpisati i žigosati preporuku studentske službe koja je izdata kandidatu. Tako student unapred zna koliko mora da radi kako bi zaradio određenu sumu novca. Nakon završetka posla kompanija izračunava radno vrijeme i na osnovu toga plaća zarađeni novac. Neki studenti se tokom studija u potpunosti finansiraju od studentskih zarada, dok za druge zarađeni novac olakšavaju studentski budžet i koriste ga za putovanja, zabave, koncerte ili filmove.

Vaše prvo radno iskustvo u EU
Najveća korist studentskog rada u Sloveniji je sticanje radnog iskustva kod različitih poslodavaca, koje student kasnije može koristiti za posao sa punim radnim vremenom. Sva radna iskustva tokom studija pomažu u ličnom razvoju studenta. S jedne strane kandidat razvija “teške” vještine (strani jezici, analiza podataka, programiranje, računovodstvo, grafički dizajn, marketing …), a sa druge strane student razvija “meke” vještine (samostalnost u radu, aktivno slušanje, vođenje, prilagođavanje, samoinicijativa …). Za mnoge međunarodne studente ovo će im biti prvo radno iskustvo u EU. Zbir svih vještina stečenih studentskim radom u Sloveniji ima ozbiljno mjesto u profesionalnoj biografiji studenata i nerijetko se nakon diplomiranja mnogi redovno zapošljavaju kod poslodavca za koga su radili tokom studija.
Dođite i steknite svoje prvo radno iskustvo u EU – upišite se na jedan od slovenačkih univerziteta ili fakulteta!
Upišite studije u Sloveniji gdje dobijate brojne pogodnosti – takođe i mogućnost rada uz studije!
Obratite se 2TM sa pitanjima vezanima na studije u Sloveniji, pružaju vam profesionalnu podršku u oviru svih neobhodnih procedura do uspešnog upisa na studije u Sloveniji.
(Autor: Lidija Minanova Kusterbajn/studomat.ba)