Studijska posjeta Univerzitetu u Novom Sadu i Sporazum o saradnji

HUB porodica, u sklopu trodnevne ekskurzije, posjetila je Kampus Univerziteta u Novom Sadu. Direktor Homework HUB-a, Mirza Rastoder potpisao je Sporazum o saradnji sa student-prorektorom Univerziteta u Novom Sadu, Igorom Kneževićem. Veoma topla dobrodošlica predstavnika Univerziteta u Novom Sadu nas je dočekala, gdje smo imali priliku da obiđemo cijeli Kampus. Ovo je jedinstveni Kampus na području Balkana, u sklopu kojeg su smješteni svi fakulteti. HUBovci su imali priliku da čuju zanimljive činjenice o svakom fakultetu, kao i o drugim aktivnostima koje studenti i akademija Univerziteta realizuje.

Nakon obilaska Kampusa, uputili smo se ka Naučno-tehnološkom parku, gdje nas je dočekao direktor Nebojša Drakulić, inženjer agronomije. Upoznali smo se za namjenom i aktivnosti NTP-a, ali i potencijalnoj saradnji sa Homework HUB-om. NTP ima za cilj da postane da postane najveći naučno-tehnološki park na Balkanu koji će biti “odskočna daska” svim studentima/cama za zaposlenje.

U najmodernijoj zgradi Zapadnog Balkana, Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, koja je proglašena za “pametnom zgradom” u visokoškolskoj oblasti, dočekala su nas prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, prof. Sabina Halupka Rešetar, kao i šefica Službe za međunarodnu saradnju koja nas je upoznala sa pogodnostima razmjene za bh studente/ice, za nove projekte, ali i studijske programe. Univerzitet u Novom Sadu broji oko 50.000 studenata/ica i lideri su po broju razmjena na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji otvorili smo nova vrata međunarodne saradnje našim HUB članovima/cama, a koja će im biti od pomoći u njihovom usavršavanju za potrebama tržišta rada, ali i proširivanju znanja.

Puno se zahvaljujemo student prorektoru, Igoru Kneževiću na gostoprimstvu i spremnosti na saradnju, i u to ime ispred Homework HUB-a poklonili smo mu dašak sarajevske tradicije, sliku bosanske kuće. Veliko hvala rektoratu Univerziteta u Novom Sadu i osoblju NTP-a na izdvojenom vremenu i toploj dobrodošlici.

Radujemo se novoj saradnji, za koju ne sumnjamo da će biti itekako uspješna i efikasna.

#ZaNoveMostoveNoviSad2022

homeworkhub.ba

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.