Studiranje u inostranstvu: Studiranje u Mađarskoj

Hiljade studenata svake godine odluči da studira u inostranstvu. Ako ste i vi jedan od njih i istražujete gdje da studirate, predlažemo da pogledate i Mađarsku, jer Mađarska postaje sve popularnija destinacija za studije jer je tokom godina stekla veliki kredibilitet i ima dugu tradiciju u nauci, posebno medicini.

Ovdje predstavljamo glavne razloge za studiranje u Mađarskoj.
Kvalitetno obrazovanje
Rangiranje fakulteta i univerziteta rade visokoškolske ustanove širom svijeta koristeći različite pokazatelje i metodologije. I samo hiljadu univerziteta širom svijeta uvršteno je na neku rang listu, što znači da je čast i veliki prestiž biti dio nje.
Iz godine u godinu mađarski univerziteti su svrstani na svjetske rang liste kao što su Šangajska rang lista, Times Higher Education rang i KS rang. U 2020. godini sedam mađarskih univerziteta bilo je na listi KS, a Times Higher Education 2020 uključuje osam mađarskih univerziteta.
Štaviše, njihove diplome su shodno tome prihvaćene svuda u Evropskoj uniji i širom svijeta. Visoko obrazovanje ima dugu tradiciju na institucijama koje u nekim slučajevima rade stotinama godina.
Popularno za studije medicine
Zemlja je posebno popularna za studije nauka – posebno u oblastima kao što su medicina, stomatologija i veterina, ako nabrojimo samo neke. Svi ti programi su vrlo konkurentni  u mnogim zemljama, dok Mađarska nudi pristupačnu alternativu.
Svjetska zdravstvena organizacija prihvata visokokvalitetne medicinske diplome iz Mađarske i one se mogu direktno prenijeti u bilo koju zemlju EU. Fakulteti u ​​Mađarskoj sve više nude studije medicine na engleskom i drugim stranim jezicima, poput njemačkog, kako bi privukle više stranih studenata.
Nastava na različitim jezicima
Predavanja na mađarskim univerzitetima izvode se na mađarskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.
Ako kandidat nema dovoljno znanja engleskog ili njemačkog jezika, može da ide na pripremni kurs izabranog univerziteta. Pripremni kursevi pripremaju za upis uspješne i marljive studente za prvu godinu njihovog univerziteta. Na pripremnim kursevima studenti stiču znanje u skladu sa potrebama univerziteta i pohađaju kurseve za učenje mađarskog ili drugog stranog jezika do nivoa potrebnog za upis i učenje na tom jeziku.
Školarine u Mađarskoj
Mađarski univerziteti naplaćuju školarinu, ali u poređenju sa drugim evropskim zemljama oni su veoma pristupačni. U zavisnosti od univerziteta i programa, možete očekivati da ćete platiti oko 2.500 do 3.000 eura godišnje; Inženjerski programi mogu biti nešto skuplji, do oko 5.000 eura godišnje. Studiranje medicine ili stomatologije obično košta od oko 6.000 do 8.000 eura godišnje.
Životni troškovi studenata
Iznajmljivanje sobe u studentskom domu ili zajedničkog stana košta oko 100-150 eura mjesečno.
Sa hranom, prevozom i ostalim stvarima možete da se snađete sa manje od 600 eura mjesečno u Budimpešti (glavnom gradu) i sa manje od 500 eura mjesečno u manjim gradovima.
Bezbjednost i život mladih
Mađarska je turistička zemlja, a Budimpešta je jedna od najsigurnijih prijestonica u Evropi. Odnos prema strancima je miran i prijateljski, s obzirom da zemlju posjeti oko 40 miliona stranih posjetilaca.
Štaviše, Mađarska nudi nevjerovatan studentski život. Studenti tokom dana mogu da idu u kafiće, ugostiteljske objekte i biblioteke. Nekoliko mjesta u zemlji oživi samo noću. U gradu postoji ogroman broj klubova, mjesta sa muzikom uživo i barova koji služe kao centri za druženje stranih studenata.
Kao što možete vidjeti iz našeg uvoda, Mađarska može da ponudi mnogo – prirodno i kulturno bogatstvo, bezbjednost i naravno kvalitetne univerzitete, raznovrsne studijske programe i dobro uspostavljen obrazovni sistem sa velikim brojem stranih studenata. Sada kada smo vas upoznali sa Mađarskom kao studijskom destinacijjm, za sve one koji misle da je studiranje u Mađarskoj odlična ideja, možete  se obratiti  2TM radi pomoći u snalaženju u vezi univerziteta i složenim procedurama prijave. Saradnja sa 2TM znači da živite svoj život dok 2TM vodi računa o svemu ostalom. Pišite na education@2tm.si.
(mreža-mira)