Svaka čast: Edin Hasanović dobio punu stipendiju na prestižnom američkom univerzitetu

Mladi Tuzlak Edin Hasanović ostvario je svoj san. Dobio je punu stipendiju na jednom od najprestižnijih univerziteta, Princeton.

Ovu vijest sa javnošću je podijelio Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista na Facebook profilu, a mi je prenosimo u cijelosti:

“Edin je završio je Elektrotehničku školu u Tuzli. U želji da nastavi svoje obrazovanje na najprestižnijim univerzitetima, odlučio je upisati studij računarskih nauka i finansija na Princeton Univerzitetu u New Jersey-u. Tokom osnovne i srednje škole, aktivno je učestvovao na raznim takmičenjima i hackathonima, posebno iz oblasti matematike, programiranja i engleskog jezika. Njegovo angažovanje rezultiralo je visokim plasmanima na federalnom i državnom nivou, kao i učešćima na regionalnim takmičenjima.

U procesu prijave na univerzitete u Americi, uspješno je položio TOEFL – Test of English as a Foreign Language sa izvrsnim 117/120 bodova i SAT – Scholastic Aptitude Test sa nevjerovatnih 1550/1600 bodova.

Zahvaljujući svojim rezultatima i predanim radom, dobio je ponudu za punu stipendiju od četiri čuvena američka univerziteta. Međutim na kraju je odlučio prihvatiti ponudu od Princeton Univerziteta zbog izuzetno jakog i prestižnog programa računarskih nauka koji nude.

S ponosom se sada priprema za svoje buduće studije na Princetonu, gdje će imati priliku dalje razvijati svoje vještine, sticati nova znanja i sarađivati sa ostalim studentima. Motivisan je da iskoristi sve mogućnosti koje mu Princeton pruža kako bih postao stručnjak u svojoj oblasti i pridonio inovacijama i napretku u industriji i Bosni i Hercegovini.”

 

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“