Takmičenje za studente građevine

S ciljem promocije digitalizacije u građevinskoj industriji, BIM načina rada i kvalitetnog projektiranja ove godine se po prvi put organizira veliko regionalno takmičenje namijenjeno studentima građevinskih fakulteta pod nazivom Allplan Student Competition.

Allplan je trenutačno vodeći europski BIM softver koji omogućava brže, tačnije i preciznije projektiranje i modeliranje armature. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji, inženjeri automatiziraju svoje svakodnevne zadatke automatskim ispisima količina, asocijativnim presjecima, 3D modeliranjem i dodavanjem svih potrebnih informacija.
Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje šest država – Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Crna Gora te ukupno 20 građevinskih fakulteta. U razdoblju pandemije ovo je itekako pozitivna priča za umrežavanje studenata i fakulteta.
Takmičenje podupiru mnoge tvrtke iz građevinske industrije kojima se studenti imaju priliku predstaviti i profilirati se na tržištu rada, priopćeno je.
Takmičenje je organizirano kroz tri faze:

  • Online kvalifikacijski BIM test
  • Allplan Faculty Hackathon (trodnevna fakultetska takmičenja)
  • Allplan Regional Hackathon (trodnevno glavno regionalno takmičenje u Beogradu)

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti putem linka, a prijave traju do 25.4.2021.
Na fakultetskom takmičenju studente očekuju vrijedne nagrade sponzora, poklon paketi i vaučeri.
A na glavnom regionalnom takmičenju koje se ove godine održava na Građevinskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu pobjednike očekuje:

  • mjesto: Laptop + nagrade sponzora i poklon paketi
  • mjesto: Tablet + nagrade sponzora i poklon paketi
  • mjesto: Earpods + nagrade sponzora i poklon paketi

(mreža-mira)