Tamara Miljić: “Najviše me ispunjava kada zapravo vidim tu pozitivnu promjenu nastalu mojim radom”

Razgovarali smo sa aktivisticom Tamarom Miljić. Ona je pravi pokazatelj da mladi itekako imaju kapacitet i potencijal da naprave promjene!
– Možeš li nam za početak reći nešto o sebi?
Ja sam Tamara Miljić, imam 18 godina i dolazim iz Teslića. Završila sam 3. razred srednje škole, smjer farmaceutski tehničar. Svoje slobodno vrijeme provodim čitajući i slušajući muziku.
– Kada si se prvi put počela baviti aktivizmom i šta te na to potaklo?
U svijet aktivizma uplovila sam početkom maja 2019. godine osnivanjem LT ASuBiH Teslić. Kao učenica (tada) prvog razreda srednje škole, nisam baš mogla da se pronađem. Nisam dobar sportista, a još manje sam dobar umjetnik, te sam odlučila oprobati se i pokušati pronaći u aktivizmu.

– Koje vještine bi iznijela kao neophodne za aktivizam?
Kada su u pitanju vještine potrebne za bavljenje aktivizmom, ne bih rekla da trebate posjedovati nešto posebno. Bitno je da nemate predrasude, da volite i možete raditi sa ljudima i da ste spremni suočiti se sa problemima i kritički razmišljati. Takođe je jako bitno da možete i želite raditi timski, te da ste ambiciozni i da se ne predajete lako!
– Da li su i koliko mladi aktivni u tvojoj zajednici ?
Što se tiče moje zajednice, ima dosta pasivnih, ali i aktivnih mladih ljudi. Kada se sve sumira – dobijemo zlatnu sredinu.

– Koliko je važno angažovati se, biti aktivan i raditi na poboljšanju zajednice u kojoj živimo?
Kada god čujem ovo pitanje, prvo mi na pamet padne jedna izreka. ,,Na mladima svijet ostaje” – baš iz ovog razloga je bitno da mladi ljudi budu ti koji rade u zajednici i kreiraju budućnost te zajednice.
– Šta je to što te najviše ispunjava kao aktivistkinju?
Na ovo pitanje je jako teško odgovoriti jer postoji mnogo stvari. Jedna stvar koju bih izdvojila jeste plod rada, ne materijalno, ne pohvale ili slično, već kada vidim da je moj rad urodio plodom – najviše me ispunjava kada zapravo vidim tu pozitivnu promjenu nastalu mojim radom.

– Poruka za mlade koji se žele baviti aktivizmom. Savjet?
Svima bih poručila da se oprobaju u aktivizmu jer će steći mnogo prijeko potrebnog neformalnog obrazovanja, ali će i dobiti priliku da razviju sebe i svoju ličnost, te upoznaju mnogo ljudi. Ponekad se čini kao da je aktivizam besciljan i da se ne ,,isplati” ali vremenom se pokaže da to uopšte nije istina i da aktivizam iza sebe ostavlja mnoštvo znanja, uspomena, divnih prijateljstava i pozitivnih promjena.
-Slobodanka Stevanović-