Tatjana Vučić – Direktorica Bit Alijanse koja svojim uspjesima čini ponosnom BiH u svijetu

Rođena je 1986. godine u Banja Luci, gdje završava Osnovnu školu i Banjalučku Gimnaziju kao jedan od najboljih učenika u istoriji. Dobitnica je Vukove diplome i nagrade gradonačelnika za izuzetan uspjeh u školovanju, te brojnih priznanja za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i srpskog jezika do nivoa olimpijade.
Tatjana Vučić: Patriota je onaj ko se vrati da podigne što veći broj mladih  ljudi
Diplomirala je internacionalnu ekonomiju i menadžment na Univerzitetu BOCCONI u Italiji, na kojem je isto magistrirala u oblasti inovacija i tehnologije. Bila je ambasador imenovanog univerziteta za prostor jugoistočne Evrope, te delegat Italije na Harvard World MUN konferenciji u Hagu. Na osnovu izvanrednih rezultata u toku redovnih i magistarskih studija, dobija stipendije za akademske semestre u inostranstvu: University of Illinois (Sjedinjene Američke Države), HEC Montreal (Kanada), University of Sussex (Velika Britanija),  Harvard University (SAD). Trogodišnju postmagistarsku specijalizaciju u oblasti strateškog menadžmenta i liderstva završava na najprestižnijem svjetskom Univerzitetu HARVARD, za samo godinu i po dana i to sa najvišom ocjenom A na svim predmetima.
Naučno-istraživačkim radom se bavi od ranih studentskih dana učestvujući na brojnim internacionalnim konferencijama. Inostranu karijeru započinje u kompaniji TOMY International nakon čega je angažovana kao analitičar HARVARD mreže konsultanata u oblasti strateškog menadžmenta na projektima velikih svjetskih kompanija među kojima su Microsoft, Apple, Nokia, Wallmart, Disney, McDonald’s, Pizza Hut i druge. Danas je angažovana i na mnogim EU projektima.
Poslovnu karijeru na našim prostorima započinje 2010. godine u Ministarstvu nauke i tehnologije, odakle prelazi na Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banja Luci, paralelno djelujući u Univerzitetskom preduzetničkom centru. Odlučuje da pređe u privredni sektor te se zapošljava u kompaniji LANACO informacione tehnologije, a paralelno je i koordinator 1. internacionalnog MBA programa na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci. Kao konsultant u oblasti strateškog menadžmenta, držala je seminare u Privrednoj komori i Centru za unapređenje korporativnog upravljanja te bila angažovana na projektu unutrašnje reorganizacije mnogih preduzeća. U kompaniji MTEL je provela 5 godina u Direkciji za korporativne poslove, Sektor za ljudske resurse, na nekoliko pozicija od kojih se najduže zadržala na poziciji Senior analitičara u oblasti ljudskih resursa. Paralelno je bila angažovana kao Branch Manager Bit Alijanse, asocijacije najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, za prostor Republike Srpske. Od ove godine je izvršna direktorica Bit Alijanse.
Paralelno sa redovnim zaposlenjem, od 2011. godine je i predsjednik Udruženja „Gaudeamus“ Banja Luka, za njegovanje tradicije banjalučke Gimnazije. Inicijator je i koordinator brojnih humanitarnih aktivnosti, posebno povodom poplava 2014. godine. Idejni je tvorac i projekt menadžer kampova i akademije za mlade programere, organizovanih u cilju razvoja IKT sektora u RS i regionu.
Osnivač je start-upa itLAB, orjentisanog na kreiranje inovativnih IT aplikacija, edukativnog i poslovnog karaktera, kao i udruženja „Explore2Be“, orjentisanog na osnaživanje mladih i žena kroz informacione tehnologije. Inače, više od 10 godina aktivno radi sa mladim talentima, te sa ponosom ističe svoju poziciju u Upravnom odboru BH Futures Foundation, koja ima za cilj transformisanje mladih talenata u buduće lidere kroz edukaciju i primjenu tehnologija, te građenju infrastrukture koja bi ih podržala unutar BiH, ali i širom svijeta, kroz našu dijasporu.
Dobitnica je i IEEE „inspire a global community“ coina za 2018. godinu, za sav doprinos Bosni i Hercegovini kada je u pitanju pozicioniranje naše države na svjetsku tech scenu kroz koncept „advancing technology for humanity“. Član je internacionalnog udruženja MENSA, natprosječno inteligentnih, koje čini manje od 2% svjetske populacije. Govori engleski jezik poput maternjeg, posjeduje svjetski priznate certifikate FCE, CAE i CPE. Italijanski govori tečno, njemački ograničeno. Posjeduje ECDL certifikat sa rezultatom 100% na svih 7 modula. Posjeduje NLP Practitioner Certificate (IANLP, INHNLP) i NLP Master Certificate (IANLP, INHNLP), a trenutno završava NLP Coaching Academy.
Ponosna je majka troje djece.
Pripremajući se za Festival savremene žene Tatjana Vučić nam je kazala o čemu ćete moći slušati u okviru njenog panela:
“Kada je u pitanju konkretno o onome o čemu ću ja da se predstavim i o čemu ću  pričati, ostavila bih  veći dio  toga u tajnosti , da bude iznenađenje. U svakom slučaju to će biti nešto motivišuće i inspirišuće za mnoge mlade dame koje treba tek da kreiraju svoj put uspjeha. Pričat ću i o inovativnoj industriji. U kojoj sam ja na čelu IT industrije, a kao žena u muškoj industriji i o nizu nekih drugih stvari koje bi trebale da motivišu ljude da jednostavno ovaj cijeli period shvate kao jednu izuzetnu priču.”
Tatjana Vučić nam je odgovorila i na pitanje zašto ona misli da je važno da se baš ove godine održi Festival savremene žene:
“Izuzetno je važno da se ove godine organizuje jedan 0vakav festival. Prvo, zato što je već tradicija Bosne i Hercegovine ali i regiona. Drugo zato što sve ono što su bile dobre tradicije u nekom vremenu prije COVID -a treba da se nastavi i dalje, u jednom drugačijem svjetlu.”
Nemojte propustiti priliku da budete dio ovogodišnjeg Festivala savremene žene a sve informacije pratite putem naših društvenih mreža i svakako web stranice www.fsz.ba.
Ovog Festivala još više #HrabroŽenski udružimo snage!
(zenski.ba)