Učenici iz Banja Luke osvojili bronzane medalje na Evropskoj olimpijadi iz fizike

Marko Vučić i Sergej Krčmar, učenici banjalučke Gimnazije nedavno su na Evropskoj olimpijadi iz fizike, koja je zbog pandemije koronavirusa održana putem interneta, osvojili bronzane medalje za svoje znanje.

Mladi Banjalučani takmičili su se u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta, a organizatori su putem aplikacije “Zoom” pratili njihov rad iz evropskih zemalja kako bi sve proteklo regularno. Dva dana po pet sati, pod maskama, rješavali su prvo teorijski, a zatim i eksperimentalni dio takmičenja.
Marko Vučić (17), koji je 2. razred matematičkog smjera ponosan je na svoju medalju, naročito zbog činjenice da je to je jedna od najvećih olimpijada iz fizike, poslije Svjetske olimpijade.
“Prvo je održano izborno takmičenje na nivou BiH za tu olimpijadu, a tu smo Sergej i ja osvojili prva dva mjesta. Sergej je bio prvi, ja sam bio drugi. Olimpijada je prvo odgođena trebalo je da se održi uživo u Rumuniji, međutim kasnije je ponovo objavljeno da će se održati online preko interneta”, kaže Marko Vučić.

“Malo je lakše raditi uživo jer ako imamo pitanja u vezi sa zadacima možemo odmah da pitamo organizatore, a ovako moramo čekati, pitati ih preko ‘Zooma’ uglavnom teško se dobijaju odgovori”, ističe Marko.
Najveća razlika bila je tokom drugog dana takmičenja kada su trebali da rade eksperiment, pa su organizatori morali prirpemiti program, simulaciju eksperimenta.
“Jeste novo iskustvo, ali sam već učestvovao na nekoliko online olimpijada”, navodi Marko.
Jedno od tih takmičenja je i Nordijsko-baltička olimpijada iz fizike, koja je održana u maju, gdje je tim Bosne i Hercegovine učestvovao kao gostujući, a gdje su Marko i Sergej takođe osvojili medalje, Marko srebrnu, a Sergej bronzanu.
Na pitanje zašto voli fiziku Marko kaže: “Prvo me zanimala matematika, od 5. razreda kad su počela takmičenja i dugo sam se takmičio iz matematike, a onda su tek došla takmičenja iz fizike, pa sam samo nastavio.Takmičim se uporedo matematiku i fiziku, zanimljivo mi je”.
“Dobro je znati teoriju, ali fino je vidjeti i eksperimente gdje se potvrđuje to sve što se toerijom opisuje, zbog toga je fizika i zanimljiva. Tačno opisuje sve što će se dogoditi u stvarnosti”, objasnio je Marko Vučić.
Banjalučki učenici osvojili bronzane medalje na Evropskoj olimpijadi iz fizike
Sergej Krčmar (17), koji je učenik 3. razreda prirodno-matematičkog smjera kaže da je zapravo od malih nogu volio fiziku.
“Zanimalo me kako stvari funkcionišu, kako se odvijaju u našem svijetu privukao me naučni program na televiziji. Kasnije u prvom razredu srednje škole počeo sam da se takmičim ozbiljnije iz fizike, počeo sam to da radim da vježbam i dvije i po godine nakon toga uspio sam da se plasiram da predstavljam BiH na Evropskoj olimpijadi iz fizike i onda sam učestvovao na toj olimpijadi”, navodi Sergej.
Za pripremu za ovakva takmičenja prema njegovim riječima potrebno je ovom predmetu posvetiti svakodnevno još oko sat i po ili dva, a zbog školskih obaveza najčešće fizici posveti više sati tokom vikenda.
“Pripremam se dvije i po godine, u nekim intervalima, periodima intenzivnog i malo manje intenzivnog rada, a zadnjih pola godine od kada sam saznao da ću predstavljati svoju zemlju na toj evropskoj olimpijadi počeo sam baš intenzivno da radim”, kazao je Sergej.
Zadovoljan je ostvarenim rezultatom, a sam oblik tamičenja na daljinu ni njemu nije predstavljao preveliki problem.
“Jeste bilo neobično i novo nešto, ali otprilike najveći problem mi je bio što sam radio pod maskom koja mi je malo smetala”, ističe Sergej.
I Sergej voli fiziku, a na pitanje zašto, rekao je: “Izučavam zakone po kojima funkcioniše sve što nas okružuje, sama činjenica da to radim čini fiziku privlačnom”.
Epidemija koronavirusa i Sergeju i Marku, kao i svima, izmjenila je život ali nisu odustali od vrijednog rada i truda za svoju bolju budućnost.
“Trenutno sad malo pauziram od fizike, makar još sedmicu dana, pa kada proše neki vremenski period onda ću se nastaviti bavi time, jer ima i dogodine takmičenje, valjda ću i dogodine otići”, navodi Sergej.
U prostorije svoje škole Marko i Sergej zbog snimanja ušli su nakon pet mjeseci, obzirom da je početkom marta obustavljeno održavanje nastave, a školska godina je završena “na daljinu”.
Banjalučki učenici osvojili bronzane medalje na Evropskoj olimpijadi iz fizike
Vita Malešević, direktor Gimnazije Banjaluka, istakla je da se u ovu školu svake godine upisuje 11 ili 12 odjeljenja, a trećina upisnih učenika u osnovnoj školi imala je prosjek 5.0, dok su ostali bili odlični u svim razredima. Kaže da se od takvih učenika na neki način i očekuje da budu dobri, a oni ta očekovanja i ispune.
“Svake godine imamo takmičare iz opštih predmeta gdje se organizuje taj vid takmičenja, pogotovo iz fizike i matematike – tu smo poznati po uspjesima naše djece i mi smo svi jako ponosni na našu djecu”, ispričala je Malešević.
Marko, Sergej i drugi gimnazijski takmičari osvajaju prva mjesta na republičkim i državnim takmičenjima, pa i medalje na olimpijadama.
“Oni i za vrijeme korone, odnosno za vrijeme ove nastave na daljinu nisu mirovali, bili su aktivni”, kaže Malešević.
Njihovu želju za znanjem i za postizanjem što boljih rezultata najbolje pokazuje i to da ova djeca za vrijeme nastave na daljinu nisu bila djeca koja su sjedila i čekala da prođe to, da dobiju ocjene onako nego su se aktivno spremala kao da idu redovno u školu.
(n1info.com)