„The POLINET & World Affairs“ regionalni studentski podkast o društveno političkim dešavanjima u svijetu

Rušenje stereotipa i predrasuda su nezaobilazne teme – teme o kojima se još uvijek priča, a najbolji način za to je uspostavljanje komunikacije među mladim ljudima. Sara Stojaković i Srđan Jelisić su studenti politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, a Ivana Jovanović je student novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Troje mladih i ambicioznih ljudi imaju jedan zajednički cilj, a to je informisati mlade ljude iz oblasti svjetske politike.

Kakav je to podkast „The Polinet & World Affair? I kako je on zapravo nastao?
Kada je prošle godine sve stalo sa radom zbog pandemije virusa korona, pokušali smo da se edukujemo i „predvidimo“ buduće događaje o tome. Dane karnitina provodili smo u prirodi sa slušalicama slušajući podkaste o tim temama. Smatramo da je ovo vrlo korisna i praktična metoda učenja o novim stvarima, tako da su podkasti postali naš omiljeni dodatni obrazovni alat. Baš kada su se svi udaljili jedni od drugih, dobili smo ideju da ih sve okupimo oko podkasta sa drugačijim pristupom: da edukujemo ljude iz cijelog svijeta o aktuelnim događajima o svjetskoj politici. Odlučili smo da svoju prvu epizodu započnemo 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava – zato što je naše pravo da vidimo širu sliku i razumijemo svijet, a to postaje naša etika: da budemo objektivni, potpuni i korisni za naše slušaoce.
Imamo tri glavna segmenta: intervju sa nekim stručnjakom, inside – kada imamo nekoga ko je direktno učestvovao u nečemu i happening Now – gdje u manje od 10 minuta objašnjavamo neku aktuelnu situaciju.
Zašto ste odabrali baš tu platformu?
Mi inače sve razgovore snimamo i vodimo preko Zoom-a. Odlučili smo se za podkast zbog toga što je to platforma koja raste, ali još uvijek nije popularna kod nas. Slijedimo trendove i smatramo da je baš praktična za putavanja, a može i da se sluša gdje god da se nalazite pa baš zbog toga naše epizode traju negdje oko trideset minuta.
Smatramo da bi svako ko ima strast i znanje prema određenoj oblasti trebao da snima podkast, prvo radi sebe, zato što će se na taj način više razvijati i imaće veću motivaciju da nešto nauči.